X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Galina Balmoş: Coaliţia de guvernare a lovit în femeile însărcinate (VIDEO)

11 mar. 2014,, 17:34   Societate
6284 0
Foto: noi.md
Recalcularea indemnizaţiilor la naştere şi pentru concediile de maternitate va fi o lovitură pentru femeile însărcinate şi mame, consideră fostul ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei Galina Balmoş.

În opinia ei, unele prevederi ale noii legi încalcă drepturile viitoarelor mame şi nu le fac viaţa mai uşoară persoanelor din această categorie.

„Un şir de prevederi ale proiectului de lege constituie o elementară înjosire a viitoarelor mame. Ministerul justifică modificările propuse prin necesitatea economiei resurselor financiare. Însă această economie este pusă pe umerii tinerelor mame. Totodată, ministerul motivează amendamentele prin excluderea posibilităţii de falsificare a sistemului de plată a indemnizaţiilor prin majorarea artificială a salariului tarifar într-un termen scurt şi a altor plăţi, în scopul calculării unei indemnizaţii mai mari. Însă cetăţenii ce activează în sfera bugetară nu au asemenea posibilităţi, ei primesc salariul stabilit, iar în sectorul privat, cu atît mai mult nu există posibilităţi de majorare a venitului. Şi chiar dacă indemnizaţia depăşeşte minimul pe ţară, în orice caz, aceasta este calculată din mărimea impozitelor achitate din salariu”, a menţionat Balmoş.

Totodată, în opinia deputatului PCRM, „responsabilitatea pentru adoptarea noii legi trebuie s-o poarte toate partidele de guvernare, inclusiv cel liberal, care critică documentul. Deoarece aprobarea proiectului de lege în cadrul comisiei a fost posibilă datorită voturilor liberalilor”.

Noua lege privind indemnizaţiile asigurărilor sociale va intra în vigoare pe 1 aprilie. Modificările au generat nemulţumirea femeilor însărcinate şi a mamelor, deoarece pentru multe dintre ele aceasta înseamnă reducerea plăţilor şi necesitatea de a avea un stagiu neîntrerupt pe parcursul ultimului an.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?