X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

ONG: Chirtoacă & Cо vor să-i amăgească pe chişinăuieni de milioane de euro

4 mar. 2014,, 14:07   Societate
5361 3
Foto: noi.md
"La viitoarea şedinţă a Consiliului Municipal Chişinău urmează a fi examinate proiectele privind sute de terenuri, birouri, spaţii. Chiar şi o analiză fugitivă arată că majoritatea obiectelor imobiliare specificate în proiecte sînt distribuite pentru bănuți. Astfel, se pare că se pregăteşte o împărţeală grandioasă a proprietăţii municipale”, se menţionează într-o declaraţie ale cărei texte reprezentanţii mai multor organizaţii obşteşti le-au înmînat consilierilor municipali la intrarea în sediul Primăriei Chişinău, a afirmat pentru NOI.md liderul Asociaţiei „Oraşul meu drag” Vitalie Voznoi.

Activistul a explicat că organizaţiile neguvernamentale au emis o declaraţie comună către consilierii municipali, cerînd să renunţe la examinarea subiectelor de pe ordinea de zi privind transferul de sute de terenuri şi darea în arendă a sutelor de spaţii cu dreptul de privatizare la costuri reduse. În opinia lor, aceste "decizii funciare" vor aduce bugetului capitalei prejudicii de milioane de lei.

"Drept exemplu se poate da contractul de închiriere pentru o perioadă de 5 ani a unui teren cu o suprafaţă de 0,10 ha, de pe strada P. Boţu, 13/3, pe numele procurorului municipal Ivan Diacov (fratele preşedintelui de onoare al Partidului Democrat Dumitru Diacov) contra plată simbolică de 177 lei pe an (2% din preţul standard) la preţul de piaţă de aproximativ 5 mii. Pagubele minime estimate (fără a lua în considerare posibila privatizare) constituie 25 de mii de euro", a spus activistul.

"Însă, cel mai elocvent exemplu de prejudicii este cazul postului de radio românesc "Radio Chişinău". Este vorba de o clădire de pe strada Vlaicu Pîrcălab, 55b, în care un spaţiu cu o suprafaţă de 232 metri pătraţi se oferă societății "Pajura Albă" SRL ("Radio Chişinău") pentru o perioadă de 49 de ani la preţul de 584 de lei anual. Suma minimă estimată a prejudiciilor (fără a lua în considerare posibila privatizare) constituie aproximativ un milion de euro. Există oferte şi mai strigătoare la cer", a continuat preşedintele Asociaţiei "Oraşul meu drag".

Activiştii civili constată că, în condiţiile în care lipseşte transparenţa în activitatea Primăriei şi a secretarului Consiliului Municipal Chişinău, aceştia dispun doar de informaţii parţiale şi nu pot estima prejudiciile cu exactitate. Potrivit organizaţiilor neguvernamentale, banii care nu vor fi achitaţi pentru închirierea spaţiilor şi privatizarea terenurilor, ar putea fi direcţionaţi, de exemplu, spre reabilitarea monumentelor de arhitectură şi reparaţia trotuarelor sau spre alte nevoi ale capitalei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?