Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Experții consideră că opinia locuitorilor Găgăuziei nu poate fi ignorată (VIDEO)

3 mar. 2014,, 13:17   Societate
3791 1
Foto: noi.md
„Autoritățile centrale de acum încolo trebuie să fie mai atente la problemele social-economice ale UTA Găgăuzia, nu doar să asculte, ci și să pătrundă în esența propunerilor care vin din regiune. Dacă coaliția de la guvernare ar fi respectat aceste reguli, se prea poate că nu ar fi existat necesitatea organizării referendumurilor din Găgăuzia”, au declarat în cadrul unei conferințe de presă experții IDIS „Viitorul” Veaceslav Berbeca și Corneliu Ciurea.

În cadrul conferinței de presă experții au prezentat rezultatele studiului „Cauzele și consecințele referendumurilor din UTA Găgăuzia”. Potrivit experților, fiecare partid prezent în regiune a avut rolul său, țintind alegerile parlamentare și alegerile bașcanului. Cel mai mult a avut de cîștigat PCRM, care a demonstrat încă o dată că partidele de la guvernare nu controlează și nu pot influența situația din autonomie.

„Nu e nimic de mirare, avînd în vedere că în cei patru ani și ceva de guvernare în Găgăuzia nu a fost niciunul dintre liderii alianței – nici președintele țării, nici premierul, nici președintele Parlamentului”, a declarat deputatul PCRM Sergiu Stati, prezent la conferința de presă.

„Găgăuzia este o regiune specifică și necesită o abordare aparte. Noi am elaborat cîndva, împreună cu conducerea autonomiei, un program special de dezvoltare pe care îl realizam. Și în niciun caz nu ne plîngeam și nu rugam să-i punem pe găgăuzi în locul conducătorilor Turciei, cum a făcut actualul președinte al Moldovei”, a subliniat Stati.

„Referendumurile desfășurate nu au legitimitate, rezultatele lor nu au putere juridică. Ele au fost organizate cu grave încălcări ale legislației în vigoare”, a amintit secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir.

„Indiferent de atitudinea față de cele întîmplate, rezultatele plebiscitului te fac să judeci situația altfel. Cu atît mai mult că găgăuzii au declarat destul de tare despre dreptul lor de a participa la guvernarea țării și acest fapt trebuie să fie auzit de putere”, a subliniat Ciurea.

Amintim că la începutul lunii februarie, în UTA Găgăuzia au avut loc două referendumuri. În cadrul primului referendum, consultativ, majoritatea absolută a participanților la vot s-au pronunțat pentru integrarea Moldovei în Uniunea Vamală Rusia–Belarus–Kazahstan. La cel de-al doilea referendum, cel legislativ, locuitorii autonomiei au susținut ideea autorităților locale privind statutul amînat al Găgăuziei, care îi oferă dreptul la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova își va pierde statutul juridic. Prin aceasta găgăuzii subînțeleg unirea Republicii Moldova cu România.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?