Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Reţeta sîrbă pentru Ucraina

27 feb. 2014,, 10:46   Externe
4560 1
Foto: ruvr.ru
Nenorocirea preşedinţilor Ucrainei şi Serbiei, Viktor Ianukovici şi Slobodan Milosevic, constă în aceea că ei au spus „nu” Occidentului.

La scurt timp după aceea ambii au devenit criminali. Viaţa unuia s-a încheiat la Haga, iar ce îl ameninţă pe al doilea încă nu se ştie. Pe 12 februarie un deputat sloven din Parlamentului European a declarat următoarele în interviul acordat postului de televiziune bosniac BHT1:

„Dacă urmăriţi evoluţia evenimentelor din Ucraina veţi vedea într-o săptămînă sau două cum procedăm noi cu elita politică iresponsabilă. Acesta va fi un semnal şi pentru elita voastră politică”.

Trebuie să subliniem cît de bine este informat acest politician, care probabil că nu are o influenţă prea mare în cercurile politice de la Bruxelles, însă ţinînd cont de faptul că el a participat la distrugerea Iugoslaviei, el ştie cum se face acest lucru.

Despre semnarea acordului dintre Viktor Ianukovici şi opoziţie, întîmplător sau nu a anunţat nu preşedintele sau un alt politician ucrainean, ci ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski. În aceeaşi seară, preşedintele a fugit din Kiev, iar Partidul Regiunilor se confruntă cu un colaps. Partidul a renunţat la liderul său. De acelaşi soartă a avut parte şi Milosevic cu Partidul Socialist din Serbia, cu unica deosebire că el a predat puterea fără intervenţia evidentă a forţelor străine.

Ianukovici spunea că în timpul negocierilor i s-au dat garanţii de securitate. S-ar putea, dar a doua zi acest lucru a fost negat de ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski. Acum Ianukovici este ameninţat de către Curtea Internaţională de la Haga. Noul preşedinte Vojislav Kostunica, de asemenea i-a promis lui Slobodan Milosevic că nu-l va extrăda la Haga şi ce a urmat? Peste 9 luni, el l-a trimis în secret la Haga, de unde Milosevic s-a întors în sicriu.

Ce se va întîmpla cu Ucraina? Iulia Timoşenko, care a ieşit din închisoare, le-a spus celor care s-au adunat în Piaţa Independenţei că Ucraina va adera la UE şi toate problemele vor fi rezolvate. Înainte de a visa la un asemenea viitor, ar fi mai bine ca ucrainenii să se uite un pic la Serbia şi la calea ei europeană. Politicienii sîrbi (pe atunci încă Iugoslavia) după revoluţia din anul 2000 au promis că Serbia va adera la UE deja în anul 2004. Acum este deja anul 2014, iar Serbia încă se află la începutul drumului. În acest timp cu ajutorul „prietenilor” din SUA şi UE, Iugoslavia s-a împărţit în două, iar Serbia a pierdut 15% din teritoriul său.

Deci, fraţilor ucraineni bun venit la bordul „Titanicului” general european!

Milena Ţmilianici

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?