X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Safonov: Tiraspolul nu va discuta cu Chișinăul „al treilea pachet”

26 feb. 2014,, 14:22   Societate
2309 0
Foto: mail.ru
„Evenimentele din Ucraina, care este stat-garant în procesul de negocieri dintre Republica Moldova și autoproclamata RMN, nu contribuie la încheierea unor acorduri politice între Chișinău și Tiraspol”, a declarat președintele Asociației Politologilor Independenți din Transnistria, Andrei Safonov, în ajunul unei noi runde de negocieri privind reglementarea diferendului transnistrean în format „5+2”, care va avea loc în perioada 27-28 februarie la Viena.

„Ce sens are acest lucru pentru partea transnistreană, dacă Chișinăul examinează „integrarea” necondiționată a RMN în UE, participarea Transnistriei sub egida Chișinăului în apropierea de România ș.a.m.d.? Se știe că vectorii de dezvoltare externă ai celor două părți aflate în conflict acum sînt incompatibile. Se poate prognoza că RMN va folosi situația creată pentru a face o pauză în discutarea problemelor cardinale”, a menționat Safonov.

„Cît privește Moldova, se poate presupune că în această perioadă complicată Tiraspolul de o manieră liniștită și echilibrată va purta negocieri pe marginea tuturor problemelor nepolitice – transport, ocrotirea sănătății, educație etc. Nu văd aici temeiuri pentru tensiuni sau cu atît mai mult pentru o ruptură. Însă problemele din așa-zisul „al treilea pachet” de pe agenda negocierilor în formatul 5+2 (statutul, trupele ruse, formatul de pacificare ș.a.m.d.) se pare că așa și vor rămîne în acest „pachet”. RMN nu participă la proiectul de integrare europeană, în care este implicat Chișinăul, iar fără aceasta nu are sens de discutat „al treilea pachet”, a subliniat Safonov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?