Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Ministerul Agriculturii propune crearea un fond de garanţii pentru susţinerea producătorilor agricoli începători

18 feb. 2014,, 13:47   Societate
3099 0
Foto: noi.md
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare propune crearea uni fond de garanţii particular pentru a susţine agricultorii începători, care nu sînt în stare să ia credite de la bancă din cauza lipsei gajului.

Solicitat de "Infotag", ministrul Vasile Bumacov a comunicat că "luni a avut loc întrunirea cu reprezentanţii băncilor comerciale, în cadrul căreia s-a discutat problema acordării asistenţei pentru fermierii începători, deoarece indiferent de sursele financiare din agricultură, obţinerea acestora uneori este imposibilă".

"Potrivit proiectelor pe care le-am lansat, băncile acordă credite avantajoase, dar solicită gaj. În rezultat, banii nu sînt folosiţi, băncile nu dau credite, fermierii nu modernizează procesul de producere. Toţi sînt în pierdere. Aceasta este cauza pentru care am decis să ne întîlnim şi să chibzuim cum să procedăm pe viitor", a spus ministrul.

Potrivit lui Bumacov, "posibila soluţie este crearea unui fond de garanţii unde fermierii s-ar putea adresa pentru ajutor".

"Una dintre variante este crearea unui fond privat de 30 de milioane de euro, pentru asistenţa fermierilor care se află în proces de negocieri cu băncile. Posibil, ne vom folosi de fondul GarantInvest, fondatorii căruia sînt un şir de bănci comerciale, dar este prematur să tragem concluzii, deoarece negocierile continuă şi nu este clară poziţia băncilor", a menţionat ministrul.

Bumacov a subliniat că speră la receptivitatea băncilor şi în timpul apropiat va reveni la masa de negocieri cu noi propuneri pentru fermieri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?