Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru repararea drumurilor locale a provocat discuţii la Guvern

13 feb. 2014,, 10:03   Societate
4993 2
Foto: ziarulnational.md
Aprobarea Programului privind repartizarea mijloacelor Fondului Rutier pentru anul 2014 a provocat discuţii aprinse în cadrul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Potrivit agenţiei „Infotag”, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a menţionat că, în total, Fondul rutier pentru anul 2014 constituie 1,326 miliarde de lei, dintre care pentru întreţinerea drumurilor vor fi alocate peste 935 milioane de lei.

„De asemenea, se propune alocarea a 390 milioane de lei pentru reparaţia drumurilor din localităţile rurale. Astfel, pentru prima dată în anul 2014 va fi iniţiat un amplu program de reparaţie a drumurilor locale în baza solicitărilor parvenite de la primării. Prioritate va fi acordată drumurilor de acces spre şcoli, grădiniţe, spitale”, a spus ministrul, precizînd că Programul privind repartizarea mijloacelor pentru reparaţia şi întreţinerea drumurilor a fost aprobat în cadrul şedinţei Consiliului Fondului rutier.

Vasile Botnari a menţionat că, în baza cererilor depuse la minister, au fost selectate 706 primării care vor primi bani pentru reparaţia drumurilor.

„Prioritate au avut primăriile care dispun de drumuri cu acces spre şcoli şi centre medicale. Pentru anul viitor vom majora bugetul în acest sens şi, probabil, va fi majorat şi numărul primăriilor care vor beneficia de resurse pentru reparaţia drumurilor locale”, a spus ministrul.

Pe de altă parte, başcanul Găgăuziei s-a arătat foarte indignat de modul în care sînt repartizate mijloacele financiare pentru reparaţia drumurilor, spunînd că acestea au fost repartizate pe criterii politice.

„Aţi coordonat aceste proiecte cu consiliile raionale? Nu? Domnule premier, este o nouă bombă sub Dumneavoastră şi nu pot tăcea. Unora li se dau 4 milioane de lei pentru o singură stradă, iar pentru toată Găgăuzia – 1,5 milioane Pentru prima dată văd acest document. Cu mine nimeni nu a coordonat nimic. Văd aici doar culoare politică”, a subliniat Formuzal. Başcanul a propus amînarea discutării subiectului cu o săptămînă, pentru ca toate consiliile raionale să examineze subiectul şi după aceea să transmită propunerile lor Guvernului.

Politicianul a spus că nu va vota şi a solicitat ca fără acordul său banii pentru Găgăuzia să nu fie repartizaţi.

„Avem propriul executiv, care va decide, căror localităţi să acorde aceşti bani”, a spus şeful autonomiei.

Diplomatul a dat de înţeles că, în urma repartizării banilor din fondul rutier, în general, bani vor primi acele primării al căror primar face parte din Partidul Democrat.

Premierul Iurie Leancă a declarat că procesul de repartizare a banilor nu este unul deloc simplu, precizînd că s-a evitat politizarea procesului de distribuire a banilor pentru primării.

În final proiectul a fost aprobat de principiu, urmînd ca discuţiile pe marginea repartizării mijloacelor băneşti pentru autonomia găgăuză să continue.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?