Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Muravschi: Comuniștii au fost impuși să adopte o retorică electorală proeurasiatică

7 feb. 2014,, 12:16   Politică
4591 8
Foto: europalibera.org
„Comuniștii au fost impuși să adopte o retorică proeurasiatică la viitoarele alegeri parlamentare de însăși situația în care se află societatea civilă. Și ei vor purta acest stindard proeurasiatic cu demnitate și beneficii maxime pentru ei. Promisiunile privind aderarea la Uniunea Eurasiatică și Uniunea Vamală vor curge gîrlă la stînga și la dreapta, iar ce va urma nu mai contează”. Astfel a comentat pentru NOI.md declarația lui Mark Tkaciuk privind lozinca principală a PCRM în alegeri fostul ministru al Economiei Alexandru Muravschi.

Interlocutorul a amintit că orice scrutin își are propriile reguli, foarte importantă fiind evaluarea reală a situației din societate și calculul exact al plusurilor și minusurilor promisiunilor făcute.

„În prezent societatea este dezbinată: principalul hotar trece între opțiunea de integrare în Uniunea Europeană și aderarea la Comunitatea Economică Eurasiatică. Prima direcție este cîmpul de acțiune a forțelor de dreapta (pe unioniști nu-i luăm în calcul). Iar comuniștii, avînd în vedere critica dură din ultima perioadă a vectorului proeuropean de dezvoltare a țării, nu trebuie să facă barem o aluzie pozitivă la adresa UE. Să nu te folosești de starea de spirit a unei jumătăți a populației (plus-minus) care se pronunță pentru apropierea de Rusia ar fi nu doar imprudent, ci o prostie. Cu atît mai mult că altceva comuniștii nu pot propune. Restul promisiunilor, cum ar fi lupta nemiloasă cu corupția, lichidarea schemelor criminale, crearea a mii de locuri de muncă, sporirea bunăstării etc., etc., se conțin în retorica tuturor partidelor”, a explicat analistul.

Alexandru Muravschi a precizat încă un fenomen al tradițiilor preelectorale: cei care astăzi vin cu o lozincă se fac că nu țin minte că la alegerile precedente promiteau cu totul altceva. Astfel, în anul 2001, comuniștii au obținut majoritatea în parlament bazîndu-se pe ideea aderării imediate a Moldovei la Uniunea Rusia–Belarus. Însă după accederea triumfală la putere, comuniștii au precizat că au avut în vedere nu aderarea, ci doar examinarea unei asemenea posibilități. În perioada anilor 2007-2008 ei declarau sus și tare că numai PCRM a întreprins pași reali spre UE. Despre ceea ce se întîmplă astăzi vom tăcea cu modestie. Cu atît mai mult că se știe foarte bine că niciodată nu spun atîtea minciuni ca în perioada alegerilor și după pescuit. De menționat că și cei care ascultă promisiunile preelectorale se străduie să nu-și amintească de trecut, cînd au fost mințiți nu o singură dată. Ei doresc foarte mult să creadă că de această dată nu vor mai fi amăgiți, or, tare mai doresc oamenii să trăiască așa cum le-au promis politicienii”, a menționat analistul.

„Așa că rămîne o mare întrebare – dacă Moldova va adera la Uniunea Eurasiatică în cazul victoriei comuniștilor la alegeri. Sînt îndoieli mari și din cauză că prea mult a investit Bruxelles-ul & C în „istoria de succes” a Moldovei și nimeni nu ne va permite așa de ușor să întoarcem direcția la 180 de grade. Dar asta va fi pe urmă. Iar astăzi promisiunile despre reducerea prețului la gazele naturale, cum a procedat Rusia cu Armenia, comerț liber, fără interdicții și intrigi politice pe piețele Uniunii Vamale, angajarea fără probleme a muncitorilor migranți moldoveni la construcțiile din Rusia sînt atractive nu doar pentru agenții economici, ci și pentru toți cetățenii Moldovei. Tocmai de aceea comuniștii sînt sortiți să poarte printre masele largi ale populației, deja gata de a fi amăgite, această „grea povară a unui viitor luminos al Moldovei în îmbrățișările calde ale Rusiei”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?