X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Mocanu: Procuratura Republicii Moldova este imposibil de a fi reformată în actualele condiţii

29 ian. 2014,, 13:30   Societate
2974 8
Foto: noi.md
Procuratura Republicii Moldova este imposibil de a fi reformată în actualele condiţii. De această părere este liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu.

Solicitat de reporterul "Infotag" să dea o apreciere activităţii Procuraturii cu prilejul Zilei profesionale a procurorilor, Mocanu a menţionat că lucrurile în cadrul procuraturii nu au progresat în ultima perioadă de timp, precizînd că "procurorul general (Corneliu Gurin - "I") acţionează la fel ca şi predecesorul său (Valeriu Zubco - "I") pentru că nu i s-a schimbat stăpînul".

"Pentru reformarea Procuraturii este necesară schimbarea tuturor procurorilor. Chiar dacă rămîne doar unul singur acest cancer va da metastaze. Situaţia este foarte gravă. Acum, Procuratura este o instituţie care deschide şi închide dosare la comandă, contra bani. Mai mult, procurorii s-au învăţat să lucreze sofisticat, fiind şi o pîrghie de presiune asupra agenţilor economici", a spus Mocanu.

Liderul Mişcării Antimafie consideră că acum "Moldova are nevoie de o intervenţie chirurgicală, pentru că reanimarea nu mai este posibilă".

"Justiţia din Republica Moldova, inclusiv Procuratura, a ajuns în punctul din care nu mai există cale de întoarcere. Lucrurile trebuie schimbate radical", consideră sursa citată.

În opinia lui Sergiu Mocanu, Moldova are nevoie de o misiune de supremaţie a legii, cu implicarea unor procurori desemnaţi de Comisia Europeană. Timp de cîţiva ani aceştia vor lucra în ţară pentru a reforma organele procuraturii şi a schimba atitudinea Procuraturii faţă de oameni.

"Pentru a avea o Procuratură reformată, este nevoie ca în această instituţie să vină persoane care au respect faţă viaţa oamenilor. Acum acest lucru nu există. Viaţa şi demnitatea umană nu au valoare pentru procurori", afirmă Mocanu.

De asemenea, liderul Mişcării Antimafie consideră că este necesară adoptarea unei legi în baza căreia să activeze Procuratura şi să pregătească noi cadre care să înlocuiască misiunea de supremaţie a legii şi actualii procurori.

"Procurorii trebuie să aibă robă de magistru, iar statutul lor să fie echivalat cu cel al avocaţilor. Totodată, este necesar un nou statut al martorilor, astfel încît acestora să le fie asigurată securitatea, atunci cînd vor depune mărturii împotriva criminalilor", a spus Sergiu Mocanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?