X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

În procesul de reformare a Procuraturii accentul trebuie pus pe responsabilizarea procurorilor ‒ Ion Diacov

29 ian. 2014,, 13:20   Societate
2688 1
Foto: timpul.md
În procesul de reformare a Procuraturii Republicii Moldova accentul principal trebuie pus pe responsabilizarea procurorilor. De această părere este procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov.

Solicitat de reporterul "Infotag" să dea o apreciere activităţii Procuraturii cu prilejul Zilei profesionale a procurorilor, sărbătorită pe 29 ianuarie, Ion Diacov a menţionat că pînă a fi cu adevărat reformată această instituţie mai are încă foarte mult de muncit.

"În primul rînd, procurorul trebuie să fie responsabil de activitatea pe care o desfăşoară, dar şi aibă în jurul său o atmosferă care să-l oblige să activeze în interesul ţării, al cetăţeanului şi să fie independent în luarea deciziilor", a spus Diacov.

În opinia lui, afirmaţiile potrivit cărora toţi procurorii trebuie daţi afară şi înlocuiţi cu alţi procurori, sînt declaraţii populiste, lansate de persoane care nu cunosc specificul şi esenţa acestei activităţi.

"Atunci cînd se pune problema înlocuirii procurorului general, în societate apar multe tensiuni şi reacţii, ceea ce înseamnă că Procuratura are o importanţă foarte mare în societate. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că procurorul nu este un lucrător oarecare şi nu oricine are darul de a deveni procuror", consideră Diacov.

În opinia lui, pentru a deveni un procuror adevărat, este nevoie de multă muncă, de omenie şi simţul responsabilităţii.

"Un procuror adevărat trebuie să fie în stare să se pună în situaţia celui arestat, să intre în esenţa lucrurilor înainte de a lua o decizie, pentru că de deciziile lui depinde soarta cetăţeanului. Pentru a deveni un bun procuror trebuie să existe o chemare a sufletului", afirmă procurorul municipiului.

Ion Diacov susţine că din momentul în care procurorul general depune jurămîntul, acesta devine procurorul Republici Moldova şi trebuie să servească doar interesele ţării.

"În momentul în care procurorul general face partizanat politic, trebuie demis imediat şi numit un alt procuror general şi tot aşa, pînă cînd persoana care va ajunge în această funcţie va conştientiza că trebuie să servească interesele naţiunii şi nu ale politicienilor. Doar atunci procurorii de rînd se vor simţi liberi în luarea deciziilor, iar cetăţenii vor vedea în organele procuraturii o instituţie care le apără drepturile", a declarat procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?