X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Olimpice: JO 2014 - Soci, un oraş sub înaltă supraveghere

28 ian. 2014,, 08:30   Externe
3311 0
Foto: agerpres.ro
Cu trei săptămîni înaintea startului Jocurilor Olimpice de iarnă ediţia 2014, gazda competiţiei, Soci, s-a transformat practic într-un oraş sub înaltă supraveghere, fiind înţesat de agenţi de securitate, aflaţi la fiecare colţ de stradă, dar şi în munţii din apropiere.

De teama unor posibile atentate, forţele de poliţie, care se vor ridica la aproximativ 37.000 de membri pe durata Jocurilor (7-23 februarie) sînt deja vizibile în această staţiune cu 350.000 de locuitori, situată la ţărmul Mării Negre.

La finele lunii decembrie, două atentate sinucigaşe s-au soldat cu 34 de morţi într-o gară şi un troleibuz din Volgograd, în sudul Rusiei, la 700 km de Soci.

Membrii forţele de ordine au fost desfăşuraţi pe şoseaua de 50 km care leagă instalaţiile olimpice de la malul mării, aflate în apropierea aeroportului, de cele montane, de la Krasnaia Poliana. Cele două situri sînt legate, totodată, şi de o linie de cale ferată, construită special pentru Jocurile Olimpice.

La gara de interconexiune situată la mică distanţă de aeroport - o impresionantă construcţie din sticlă - călătorii sînt verificaţi din cap pînă în picioare, prima oară la intrare, iar apoi încă o dată la etaj. Acolo, ei sînt obligaţi să pornească toate obiectele electronice - telefoane mobile, tablete, calculatoare - sub ochii vigilenţi ai poliţiştilor.

"Este foarte strict, însă trebuie ca totul să decurgă bine" în timpul Jocurilor, consideră Igor Dmitrofanov, un locuitor din Soci.

Trecerea cu o cameră profesională se poate dovedi însă mai dificilă, chiar şi cu acreditarea necesară, atunci cînd te confrunţi cu un ofiţer de poliţie care nu ştie limba engleză, aşa cum a fost cazul unui ziarist al Agenţiei France Presse (AFP).

După 20 de controale de securitate la care au fost supuşi în decurs de trei zile, doi jurnalişti de la AFP, echipaţi cu material video, au întîlnit doar doi poliţişti capabili să se exprime în limba engleză. Pentru traducere, ajutorul poate veni de la voluntarii Jocurilor Olimpice, atunci cînd aceştia se află acolo, se arată într-un comentariu France Presse, preluat de AGERPRES.

În condiţiile în care pentru Jocurile de la Soci sînt aşteptaţi 17.000 de ziarişti acreditaţi şi zeci de mii de vizitatori, cozile la respectivele controale ar putea deveni foarte lungi.

Securitate reprezintă o miză majoră a acestor jocuri, într-o regiune situată la cîteva sute de km de micile republici instabile din Caucazul de Nord, unde forţele de ordine ruse se confruntă cu o rebeliune islamistă. În iulie, şeful acestei mişcări, Doku Umarov, a făcut apel la împiedicarea, prin "toate mijloacele", a desfăşurării Jocurilor Olimpice, din care preşedintele Vladimir Putin intenţionează să facă o adevărată vitrină a Rusiei.

Măsurile de securitate sînt la fel de drastice şi în zona montană, unde schiorii sau simplii vizitatori sînt supuşi unor controale draconice, asemănătoare cu cele din gară, pentru a ajunge la telecabine.

În trenurile care deservesc instalaţiile olimpice, poliţişti şi de membri ai serviciului de securitate al căilor ferate ruse patrulează în permanenţă.

La Soci, intrările în oraş sînt controlate de poliţie, la fel ca un post de frontieră. Accesul vehiculelor venind din afară este interzis pînă în martie, după Jocurile Paralimpice (7-16 martie), cu excepţia deţinătorilor unei acreditări.

De la intrarea în vigoare a măsurilor de securitate întărite, pe 7 ianuarie, un gard de sîrmă de patru metri a fost ridicat în jurul gării feroviare din centrul oraşului. Accesul se face printr-o clădire din prefabricate, în care călătorii sînt inspectaţi la sînge.

"Personal, acest lucru nu mă deranjează, ci mă linişteşte, deoarece este mai bine să fie prea mult, decît insuficient", consideră Iuliana Ruciopkina din Soci, rezumînd sentimentele locuitorilor din oraş în legătură cu aceste măsuri fără precedent.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?