X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Petkov: Falsificarea procesului electoral a început

22 ian. 2014,, 02:51   Societate
5415 0
Foto: tribuna.md
Declarația a fost făcută de deputatul fracțiunii PCRM, Alexandr Petkov, marți, 21 ianuarie, după întrevederea conducerii PCRM cu delegația Comisiei de la Veneția, la care s-a discutat tentativa Partidului Democrat de a modifica sistemul electoral al țării.

Deputatul a accentuat că sistemul electoral mixt propus de partidul lui Plahotniuc va genera coruperea electoratului, dar și a candidaților și a celor care vor accede în următorul Parlament. Potrivit deputatului, în condițiile în care majoritatea mass-media din țară este controlată de oligarh, nu poate fi vorba despre un proces democratic și transparent.

”Deja asistăm la o campanie orchestrată de manipulare a opiniei publice că se schimbă deja sistemul electoral. S-a pornit deja proiectul de lege. Proiectul de lege nu există! Ceea ce s-a dus la Comisia de la Veneția s-a pornit cu încălcarea gravă a procedurilor. Nu a fost respectată nici un fel de procedură. Proiectul de lege nu a fost înregistrat. Biroul Permanent al Parlamentului nu s-a expus asupra necesitării expertizării unui proiect de lege. Nu este un proiect de lege, este un document întocmit la Nobil Club, care a fost trimis de Corman, uzîndu-se de semnătura dînsului. Atît. Proiectul de lege nu există. Acest sistem electoral este al lui Plahotniuc”, a spus deputatul.

Potrivit deputatului, noul sistem propus de PDM nu va avea rezultate reprezentative pentru întreaga țară, iar legislatura următoare a Parlamentului va fi decisă de un grup minoritar de electori. ”Se propune ca în alegerile parlamentară să decidă 13 la sută din populație. Din care cauză? 25% trebuie să fie pragul participării. Înseamnă că majoritatea din cele 25 la sută trebuie să decidă asupra celor care vor sta în viitorul Parlament? Asta dorim noi? De aici se și pornește toată coruperea electoratului”, a spus deputatul, amintind despre alegerile din Găgăuzia, unde PDM nu a avut nici un candidat, dar actualmente are majoritate în Adunarea Populară.

”Uitați-vă ce se întîmplă în Găgăuzia. Au cumpărat întregul Parlament regional, ca să ne spună acum că nu au nicio implicare în referendum. Păi toată fracțiunea dînșilor a votat pentru acest referendum. Și acum ce ne spun? Iar îi cheamă la Chișinău, le dau mai mulți bani ca să-și retragă voturile”, a menționat deputatul.

Alexandr Petkov a subliniat că, secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, a declarat în cadrul întrevederii cu conducerea PCRM că ”în cazul în care se introduce votul uninominal un rol primordial îl vor avea banii și primarii”. ”Noi vedem ce se întîmplă astăzi cu primarii. Se cumpără la grămadă. Umblă în jurul oamenilor noștri să-i cumpere. Ultimele cazuri au fost la nordul Moldovei. Se apropie oameni din banda lui Plahotniuc și le propun primarilor și președinților de raioane: ”haideți cu noi, vă dăm bani, soțiile voastre o să aibă loc de muncă, o să veniți la Chișinău și o să spuneți cît doriți”, a adăugat oficialul.

Delegația Comisiei de la Veneția, condusă de Secretarul Comisiei, Thomas Markert a venit marți, 21 ianuarie, într-o vizită la Chișinău, după ce Președintele Parlamentului, Igor Corman, făcînd uz de funcția sa, a solicitat structurii internaționale expertizarea unei inițiative a PDM, lansată la insistența lui Vladimir Plahotniuc, privind modificarea sistemului electoral existent și trecerea la unul mixt.

La finele lunii decembrie 2013, s-a aflat că inițiativa legislativă a oligarhului și patronului de facto al PDM, Vladimir Plahotniuc, privind trecerea la sistemul electoral mixt, a fost expediată pentru expertizare la Comisia de la Veneția, fără ca deputații din Parlament să fie informați. Solicitarea spre expertizare a fost expediată de subalternul de partid al acestuia, Președintele Parlamentului, Igor Corman, fără ca proiectul să fie înregistrat în Parlament.

Amintim că în luna aprilie 2013, deputaţii din fracţiunile parlamentare PDM, PLDM şi PL, precum şi cei din „grupul Dodon” au votat proiectul lui Vladimir Plahotniuc, privind modificarea sistemului electoral al Moldovei. Oligarhul propunea ca 50 la sută din deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar alţi 50 de circumscripţii în baza circumscripțiilor uninominale, după modelul regiunii găgăuze. Pe data de 3 mai 2013, majoritatea parlamentară a adoptat Legea nr.108 prin care sistemul electoral mixt al lui Plahotniuc a fost anulat şi readus în vigoare sistemul electoral de reprezentare proporțională, în bază de liste de partid, într-o singură circumscripție națională, în care se aleg 101 deputați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?