Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Deputatul comunist Grigore Petrenco este convins că referendumul din Găgăuzia va avea loc

21 ian. 2014,, 11:46   Politică
5355 11
Foto: noi.md
„Referendumul pe care autorităţile din Găgăuzia planifică să-l organizeze pe data de 2 februarie va avea loc şi va fi unul perfect legal, iar cetăţenii din regiune vor avea posibilitatea de a-şi exprima opinia vizavi de direcţia pe care urmează să o parcurgă Republica Moldova”, a declarat luni seară, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul Pro TV Chişinău, deputatul din partea PCRM Grigore Petrenco.

Potrivit agenţiei „Infotag”, deputatul comunist a menţionat că „referendumul este cea mai democrată formă de exprimare a voinţei poporului”, precizînd că oamenii sînt în drept să decidă singuri în ce direcţie trebuie să se dezvolte ţara.

„În organizarea acestui referendum noi nu vedem niciun pericol pentru statalitatea Republicii Moldova. Guvernul de la Chişinău intenţionat creează impedimente pentru desfăşurarea referendumului, intentînd dosare penale. Acest dosar penal este o provocare organizată de cineva de la Chişinău şi susţinută de Bucureşti, unde se fac declaraţii antistatale în adresa Republicii Moldova. Noi nu sîntem un stat românesc, ci un stat multietnic şi multicultural”, a spus Petrenco, întrebîndu-se „de ce preşedintele României, Traian Băsescu, se implică în treburile interne ale altui stat?”.

Potrivit lui, nu există o hotărîre definitivă a instanţei de judecată care ar interzice organizarea acestui referendum, prin urmare acesta este perfect legal.

„Referendumul se va desfăşura şi voinţa poporului va fi exprimată, chiar dacă rezultatele lui nu vor fi recunoscute de autorităţile de la Chişinău. Însă rezultatele acestui referendum vor servi drept exemplu şi pentru alte regiuni ale ţării, care, de asemenea, ar putea organiza astfel de acţiuni democratice”, s-a arătat convins deputatul PCRM.

Pe de altă parte, vicepreşedintele PLDM Vadim Pistrinciuc a declarat că referendumul este unul ilegal şi vine în contradicţie cu legislaţia Republicii Moldova, lovind în interesele statale ale ţării.

„Referendumurile sînt organizate în toată lumea şi ele pot avea loc şi în Republica Moldova. Însă trebuie respectată legislaţia, care spune foarte clar că un referendum local trebuie să pună în discuţie chestiuni de interes local, şi nu pe cele care vizează interesul naţional al ţării. Mai mult, în acest caz a lipsit în totalitate un proces de dezbateri şi consultări cu societatea civilă”, a spus vicepreşedintele PLDM.

Întrebat cine se face vinovat de faptul că s-a ajuns în această situaţie, Vadim Pistrinciuc a invocat drept motiv cinismul unor politicieni, recunoscînd și vina guvernării.

„Acest referendum nu este un exerciţiu democratic, ci o provocare politică pentru a dezinforma oamenii şi a demonstra lipsă de unitate politică. Prin organizarea acestui referendum se urmăreşte scopul de a crea precedente”, a spus sursa citată, dînd asigurări că referendumul va eşua.

Potrivit lui, interesul naţional al Republici Moldova este integrarea în UE, precizînd că autorităţile vor depune toate eforturile pentru a se integra în spaţiul comunitar, avînd „mandatul poporului” în acest sens.

Deputatul liberal-reformator Valeriu Saharneanu a menţionat că „acţiunile organizate în sudul ţării sînt îndreptate împotriva integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.

„Guvernările din ultimele două decenii se fac vinovate de faptul că nu au lucrat şi în sudul ţării, nu au explicat oamenilor cum stau lucrurile. În schimb, Moscova lucrează foarte bine în această regiune”, a spus Saharneanu.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat în cadrul unei intervenţii telefonice că decizia instanţei de judecată de la Comrat, care interzice desfăşurarea referendumului, este una executorie şi autorităţile din Găgăuzia sînt obligate să o respecte.

„Referendumul nu trebuie să fie un exerciţiu populist. Referendumul local se organizează atunci cînd există probleme de interes local, iar întrebările nu au un conţinut manipulator”, a spus Tănase, care a precizat că motiv pentru intentarea de către Procuratura Generală a dosarului penal a servit faptul că autorităţile din Găgăuzia nu respectă decizia instanţei de judecată de la Comrat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?