X 
Criza energetică stiri: 1772
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 424

La Chișinău a fost marcată a 539-a aniversare a victoriei lui Ștefan cel Mare în bătălia de la Vaslui (FOTO, VIDEO)

13 ian. 2014,, 14:29   Societate
4989 1
Foto: noi.md
La Chișinău a fost celebrată a 539-a aniversare a victoriei Moldovei asupra Imperiului Otoman în bătălia de la Vaslui. Evenimentul a început la Catedrala Mitropolitană cu o slujbă de comemorare a eroilor căzuți, după care participanții au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și au organizat un foc de artificii.

Pe parcursul evenimentului participanții au scandat „Moldova Mare în vechile hotare!”, „Hai, Moldova!”, „O țară, un neam, un mare viitor!” și altele.

„Această victorie este unul din cele mai importante evenimente în istoria Moldovei și istoria Europei din a doua jumătate a secolului XV. Datorită victoriei Moldovei asupra turcilor și valahilor, expansiunea musulmană în Europa a fost stopată pentru mult timp”, a menționat liderul Mișcării Național Democrate, Viorel Furtună.

„Noi trebuie să nu uităm și să comemorăm strămoșii noștri și victoriile obținute de ei, or, în aceasta și constă identitatea poporului moldovenesc și baza statalității noastre. Noi trebuie să fim mai responsabili față de istorie și, urmînd exemplul strămoșilor noștri voievozi, să tindem spre bunăstarea țării. Poporul moldovenesc trebuie să creadă în forțele proprii. Doar astfel vom putea renaște Moldova și poporul care locuiește aici”, a menționat liderul Mișcării de Tineret „Voievod”, Nicolae Pascaru.

Evenimentul a fost organizat de Mișcarea de Tineret „Voievod”, organizația „Scutul moldovenesc” și Mișcarea Național Democrată.

Pe 10 ianuarie 1475, la Podul Înalt de lîngă Vaslui armata de 50 de mii de oșteni a lui Ștefan cel Mare a zdrobit armata turco-valahă de 150 de mii de oameni.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий