Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Record pentru Moldova! Euro va depăşi pragul de 18 lei

27 dec. 2013,, 17:10   Economie
6782 0
Foto: cafeluta.md
Pentru prima dată în istoria Moldovei, Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru luni, 30 decembrie, un curs oficial de 18 lei şi 11 bani, relatează publika.md.

Un dolar va costa luni 13 lei şi şase bani.

Anterior, cel mai mare nivel euro l-a înregistrat pe 15 decembrie 2009 - 17.98 lei.

Potrivit şefei Direcţie Operaţiuni valutare din cadrul BNM, pe piaţa internă cursul euro este condiţionat de evoluţia cursului leu-dolar.

Lucia Hadîrcă, şef direcţie Banca Naţională a Moldovei : Pentru cei ce sînt dependenţi de remitenţele ţărilor UE vor avea de cîştigat. Este o evoluţie de moment, euro fiind o valută volatilă şi aş sfătui persoanele să nu facă mari achiziţii, iar cei ce vor să cîştige pe urma fluctuaţiilor valutare acum o pot face.

Gîrbu Viorel, expert economic : Oscilaţie mare faţă de euro sau dolar nu afectează mult preţurile. Dar dacă această tendinţă se va menţine pe termen lung am putea să ne aşteptăm la majorări de preţuri. Deoarece Moldova importă foarte mult. În teorie, atunci cînd moneda naţională se devalorizează creşte exportul şi scade importul astfel această depreciere ar trebui să stimuleze creşterea economică în Republica Moldova. Cei mai defavorizaţi sînt cetăţenii ce au luat credite în valută străină, astfel vor trebui să acumuleze mai mulţi lei decît au planificat. Dacă vorbim de cei ce depind de remitenţe mai ales din Uniunea Europeană atunci ei vor cîştiga. Defavorizaţi sînt şi cei ce vor pleca peste hotare, la odihnă, de exemplu, ei vor fi dezavantajaţi dacă vor cumpăra valută în timpul ce urmează.

Vitalie Rapcea, expert economic: De fapt am mai vorbit la tema dată este vorba de sincronizarea nereuşită a leului faţă de valutele străine. Dacă e să vorbim de paritate euro-dolari atunci noi am avut şi valori mai mari ca cea de acum. Vorbim de o sincronizare nereuşită a Băncii Naţionale. Era poate mai frumos să se întîmple acest proces firesc dacă aceasta se întîmpla atunci cînd paritatea era de 1,23 - 1,27 nu cînd am ajuns la 1,38. În mod direct această cotaţie nu ar trebui să afecteze costurile la bunuri şi servicii.

Stas Madan, expert economic: Pentru mine personal acest salt era previzibil. Practic în fiecare an asistăm la o depreciere, deoarece este momentul în care importăm mai mult combustibil. Al doilea lucru este şi politica monetară a Băncii Naţionale a Moldovei. În statistici am putea arăta mai bine deoarece această politică inflaţionistă ar putea stimula creşterea economică dar aceasta ar putea duce la o creştere a preţurilor. Ar trebui să ştie că situaţia este sub control, anterior am vorbit despre nişte rezerve monetare record ale Băncii Naţionale şi aceasta ar putea interveni oricînd pe piaţă pentru a stabiliza situaţia. Cetăţenii ar trebui să nu ia decizii pripite şi să nu facă mari investiţii în valută.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?