X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Sectorul de producere a strugurilor pentru masă a înregistrat 7 recorduri

22 mar. 16:15   Economie
1966 0

În pofida provocărilor economice globale, sectorul viticol autohton a reușit să se adapteze și să crească în ultimii doi ani.

În anul 2023, potrivit analizelor, sectorul de producere a strugurilor pentru masă a înregistrat 7 recorduri. Aceste lucruri au fost anunțate și analizate astăzi, la Stăuceni, unde a avut loc Forumul național al strugurilor pentru masă.

Prezent la eveniment, secretarul de stat Andrian Digolean a menționat importanța colaborării între autorități, instituțiile de cercetare și sectorul privat pentru a sprijini creșterea și diversificarea sectorului. Totodată, oficialul s-a referit la subvențiile oferite din partea statului pentru dezvoltarea sectorului.

“La înființarea plantațiilor cu struguri pentru masă oferim 45 mii lei/ha, pentru instalarea sau modernizarea sistemelor de suport de tip Pergola - 200 mii lei, iar pentru sistemul de suport Gable - 75 mii lei. Deci doar pentru o plantație și suport suportul din bugetul național însumează 245 mii lei. Există, de asemenea, subvenții pentru sistemele antigrindină și antiploaie, echipamente anti-îngheț, irigații și drone, acoperind 50% din costuri. Pentru mașini și echipamente agricole se acordă subvenții de 25-35% per unitate”, a explicat Andrian Digolean.


Amintim că, urmare a deciziei Parlamentului European, exportatorii moldoveni de struguri pot accesa piața UE fără restricții tarifare sau cantitative.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?