Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Preşedintele Asociaţiei Băncilor propune construcţia unei automagistrale pe banii muncitorilor migranţi

26 dec. 2013,, 15:42   Societate
6610 6
Foto: moldnews.md
Preşedintele Asociaţiei Băncilor din Moldova, primul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, Leonid Talmaci, propune ca banii muncitorilor migranţi să fie atraşi ca investiţie principală în construcţia unei automagistrale.

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează revista "Bănci şi Finanţe" - Profit, meditînd asupra faptului cum cetăţenii Republicii Moldova ar putea fi aduşi acasă, Talmaci a ajuns la ideea ca muncitorii migranţi ar trebui să înfiinţeze o societate pe acţiuni care să se ocupe de construcţia unei automagistrale care ar lega sudul și nordul republicii.

"Pentru construcţia automagistralei de mare viteză cu lungimea de 450 km va fi nevoie de investiţii de 1 mld. euro. Participanţi la un proiect de asemenea proporţii vor deveni Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI). Pe lîngă aportul la capitalul social al companiei nou-create, acestea vor credita automagistrala, înţelegînd eficienţa economică şi importanţa acesteia pentru ţară", a relatat pentru publicaţie Talmaci.

Fostul guvernator al BNM a propus ca sub automagistrală să fie construit un apeduct care să pompeze apa de la nord din Prut şi Nistru şi ca apa să ajungă, în cursul ei, pînă la sud.

"În paralel, de-a lungul automagistralei la o distanţă de 40-50 km ar trebui dezvoltate plantaţii agricole care, în condiţiile unei irigări garantate ieftine, vor oferi recolte record. Branşamentul de apă ar trebui să funcţioneze după principiul reversului, pentru ca apa, în caz de necesitate, să poată fi pompată din Dunăre la sud, umplînd conducta, dacă va fi deficit de apă în centru. Secţiunea largă a conductei va aproviziona populaţia cu apă potabilă", a precizat Talmaci.

În opinia lui Talmaci, ar fi raţional ca sub automagistrală să fie montat din start un cablu electric, pentru o ulterioară lansare a unei linii de cale ferată de standard european. "În funcţie de capitalul companiei, automagistrala în construcţie, linia de cale ferată îngustă ar putea deveni o a doua tranşă a proiectului de infrastructură al viitorului Moldovei", a opinat bancherul.

Întrebat de ce este nevoie pentru lansarea unui astfel de proiect, Leonid Talmaci a răspuns: "De adoptarea unei legi constituţionale în care amendamentele să fie operate cu voturile ale două treimi dintre deputaţi - 68. Aceasta va apăra compania ai cărei acţionari vor fi în mod prioritar cetăţenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare".

Autorul ideii de construcţie a automagistralei susţine că, dacă acţionarii companiei vor dori, proiectul poate obţine garanţii internaţionale de la structuri financiare cu autoritate: BERD, BEI şi Banca Mondială.

"O asemenea lege ar trebui să instituie obligatoriu facilităţi fiscale pe termen de cinci ani pentru investitorii străini. Iar toate celelalte - de la tariful de călătorie pe automagistrală şi pînă la alegerea consiliului de administraţie al companiei - vor fi decise de acţionari", consideră Talmaci.

În viziunea bancherului, automagistrala va oferi Republicii Moldova o dezvoltare a infrastructurii, posibilitatea de ieşire în vest, prin România, spre Ungaria, pentru a se "lega" bine de Europa. "O legătură europeană" nu mai puţin reuşită va fi şi o magistrală feroviară de mare viteză", afirmă Talmaci.

Întrebat cine ar fi dispus să realizeze un astfel de proiect, Leonid Talmaci a răspuns: "Asemenea persoane se vor găsi, vor construi automagistrala neapărat şi vor spune "mulţumesc" pentru această idee".

În afară de beneficiile economice şi sociale ale proiectului, în măsură să întoarcă în patrie zeci de mii de cetăţeni, este importantă şi puterea de atracţie internaţională pe care Moldova o va avea, realizînd acest proiect de mare anvergură.

"Nu mai puţin ademenitoare este şi perspectiva acţionarilor companiei, care va construi automagistrala. Or, ei se vor putea îmbogăţi în sensul bun al acestui cuvînt, datorită profitului pe care îl vor aduce şi automagistrala, şi apeductul, şi linia de cale ferată de mare viteză", a conchis Leonid Talmaci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?