X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Ministra Justiției a venit cu cerință către președinții de instanțe

30 mar. 10:45   Societate
2048 0

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a solicitat președinților de instanțe să evalueze necesitățile fiecărei judecătorii, în funcție de numărul judecătorilor, numărul ședințelor desfășurate prin videoconferințe, pentru a putea interveni și a asigura desfășurarea ședințelor de judecată fără tergiversări. Vineri, 29 martie curent, Consiliul consultativ al Ministerului Justiției s-a întrunit într-o nouă ședință.

În debutul ședinței, potrivit unui comunicat de presă, ministra a prezentat proiectele de lege elaborate recent de către Ministerul Justiției, dar și inițiativele legislative, care urmează a fi promovate în următoarea perioadă și care vizează reorganizarea instanțelor judecătorești, spațiile de audiere a copiilor victime/martori ai infracțiunilor, eficientizarea procesului de urmărire și indisponibilizare a bunurilor infracționale, consolidarea rolului instituției confiscării, actele de stare civilă, plățile notariale etc.

„Am evidențiat importanța contribuției instituțiilor judiciare în procesul de avizare a proiectelor de acte normative”.

Un alt subiect abordat în cadrul ședinței a fost extinderea utilizării sistemului de videoconferințe în instanțele de judecată și îmbunătățirea acestuia (asigurarea calității sunetului și imaginii video) în judecătoriile în care deja se implementează – o problemă identificată în timpul vizitelor în teritoriu.

„Am solicitat președinților de instanțe să evalueze necesitățile fiecărei judecătorii, în funcție de numărul judecătorilor, numărul ședințelor desfășurate prin videoconferințe, pentru a putea interveni și a asigura desfășurarea ședințelor de judecată fără tergiversări. În context, am făcut schimb de opinii privind aplicarea recentelor modificări la Codul de procedură penală și Codul de procedură civilă, în partea ce ține de audierea la distanță a martorilor și a victimelor violenței, provocările întîmpinate și eventualele soluții pentru îmbunătățirea procesului”.


Consiliul consultativ al Ministerului Justiției a fost lansat în aprilie anul trecut, cu scopul de a facilita participarea părților interesate în procesul de elaborare și promovare a politicilor pe domeniul de competență al ministerului, dar și de a identifica soluții la diverse probleme sistemice.

6
3
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?