Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Va susține oare România fermierii moldoveni?

17 dec. 2013,, 18:27   Economie
3124 0
Foto: evz.ro
„România va acorda sprijin producătorilor agricoli din Republica Moldova pentru ca aceştia să atingă standardele europene şi competitivitate în Europa”, a promis ministrul român al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, în cadrul reuniunii consultative informale de la Chişinău, dedicate pregătirilor pentru a 29-a Conferinţă Regională Europeană de la Bucureşti.

Potrivit agenţiei „Infotag”, Constantin a apreciat că parafarea Acordului de Asociere RM-UE reprezintă un pas important şi România intenţionează să sporească sprijinul Republicii Moldova pe plan internaţional.

„Republica Moldova şi România colaborează în toate sectoarele şi nu putem infirma faptul că această cooperare influenţează pozitiv economiile ţărilor noastre. Republica Moldova are un potenţial bun şi vom face tot posibilul pentru ca fermierii dvs. să fie pregătiţi, instruiţi şi să concureze cu demnitate pe piaţa europeană în vederea unor exporturi libere de produse moldoveneşti pe pieţele ţărilor din Uniunea Europeană”, a spus ministrul român.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Vasile Bumacov, le-a mulţumit invitaţilor din Uniunea Europeană şi din cadrul Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), prezenţi la conferinţă, pentru suportul acordat Republicii Moldova.

„În premieră, desfăşurăm o conferinţă de asemenea nivel în Moldova. Cooperarea cu FAO este importantă şi cu perspective pentru republică”, a declarat Bumacov, amintind că FAO va inaugura în curînd o reprezentanţă permanentă în Moldova.

Precum a declarat unul dintre experţi pentru NOI.md, nu este prima dată cînd România promite ajutor pentru Republica Moldova. Însă, de regulă, în rezultatul acordării acestui ajutor anume România are de cîştigat. De exemplu, propunînd un număr mare de locuri în universităţi pentru studenţii moldoveni, ţara vecină îşi soluţionează problema obţinerii celor mai buni specialişti şi a promovării intereselor sale prin intermediul absolvenţilor universităţilor româneşti.

Propunînd ajutor în promovarea inovaţiilor sau construcţia drumurilor în Moldova, România apără interesele propriilor companii din domeniul IT şi construcţia drumurilor, dîndu-le la o parte pe cele moldoveneşti. Totodată, ajutorul în valoare de 100 de milioane de euro, anunţat în repetate ori, nu a mai ajuns în Moldova.

„De aceea ar fi fost straniu şi ilogic să aşteptăm că, odată ce şi-au pierdut propriii producători agricoli din ţară, specialiştii români vor promova interesele producătorilor moldoveni pe piaţa europeană”, a menţionat expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?