X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Julia Otto: Legislaţia progresivă nu este o panacee

28 noi. 2013,, 16:17   Societate
3213 0
Foto: infomarket.md
"Tranzacţiile netransparente care au avut loc în sectorul bancar al Moldovei după intrarea în vigoare, pe 5 aprilie, a Legii instituţiilor financiare arată că legislaţia progresivă nu este o panacee", susține Julia Otto, şefa reprezentanţei din Moldova a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Potrivit agenţiei "Infotag", într-un interviu acordat în exclusivitate revistei "Bănci&Finanţe - Profit", Julia Otto a numit important modul în care legea se implementează în viaţă. ”La acest capitol vedem o serie de carenţe în Moldova”, a remarcat ea.

În opinia Juliei Otto, "situaţia este mult mai complicată", de aceea nu se poate spune că doar o singură instituţie este responsabilă de carenţele din procesul de implementare a legislaţiei.

"Dacă vorbim despre recentele tranzacţii netransparente cu acţiunile Moldova Agroindbank, chiar din start s-a văzut participarea sistemului judecătoresc la acest proces. Acesta este într-adevăr un semnal foarte alarmant, cînd nu doar persoanele fizice şi juridice, dar chiar şi Banca Naţională este limitată în luarea deciziilor, pentru că sistemul judecătoresc este ineficient", a notat Otto.

Ea a subliniat faptul că după ultimele evenimente din sectorul bancar instituţiile financiare internaţionale "studiază serios posibilitatea de încetare a angajamentelor luate faţă de băncile cu capital local".

"Nu este doar o carenţă pentru baza financiară a băncilor locale, dar şi o lovitură dată imaginii întregului sistem. Faptul că instituţiile financiare internaţionale nu acordă credite noi băncilor locale trebuie să semnalizeze autorităţile că problema cu transparenţa în sistemul bancar trebuie analizată serios şi rezolvată consecvent", a spus Julia Otto.

Reprezentanta BERD a menţionat că evenimentele nefavorabile din sectorul bancar al Moldovei şi lacunele în rezolvarea acestor probleme nu reprezintă "nişte factori pozitivi pentru sectorul bancar al Moldovei", şi au fost unul dintre motivele lipsei de interes a investitorilor străini faţă de sectorul bancar al Republicii Moldova (Interviul complet al Juliei Otto poate fi citit în numărul din noiembrie al revistei "Profit").

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?