X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

O echipă de creaţie din Moldova a cîştigat Premiul Mare la un concurs internaţional de la Amsterdam

20 noi. 2013,, 10:34   Societate
2841 0
Foto: kliciko.org
Victorie neaşteptată şi spectaculoasă pentru Moldova! Premiul Mare al celui de-al VIII-lea Festival Internaţional al Programelor Radio şi TV în limba rusă «Эфирная шкатулка» („Cutia muzicală în eter”) a fost cîştigat de către ciclul de programe televizate «Молдова-Россия. Связь времен» („Moldova-Rusia. Legătura dintre timpuri”), desfăşurat la Amsterdam.

Acest proiect a fost realizat de Asociaţia femeilor jurnaliste „Viziunea Nouă”, cu susţinerea financiară a Fondului „Russkii mir”. Autorul proiectului, Natalia Sineavskaia, a utilizat tema preferată din activitatea ei jurnalistică – istoria. Din grupul de creaţie, care a cutreierat ţara în căutarea „urmelor ruseşti”, au făcut parte: regizorul Natalia Anisimova, moderatorul Anatoli Simonenko, operatorul Ivan Zaplitnîi, operatorul de montaj Alexandr Dedkov şi editorul Geta Moraru.

«Молдова-Россия. Связь времен» este un ciclu din 12 emisiuni, difuzate de postul N4. Emisiunile au relatat despre mănăstirile construite pe timpul ţarilor ruşi, despre modul de viață în satele populate de cu ruși de rit vechi, despre arhitectul rus Şciusev, clădirile căruia înfrumuseţează centrul istoric al Chişinăului etc. În cadrul festivalului a fost difuzată şi o emisiune dedicată perioadei basarabene din viaţa poetului rus Alexandr Puşkin.

La baza programului a stat fraza Marinei Ţvetaeva „Puşkin al meu”. Poetul este prezentat nu ca un erou monumental din trecut, dar ca un om viu, pasional, uneori melancolic, apoi iarăşi numai nerv. El e acea energie ce nu dispare cu timpul, dar continuă să ne alimenteze pe fiecare dintre noi, care apreciază tot ce este frumos şi luminos.

Înmînîndu-i Premiul Mare al festivalului regizorului programului Natalia Anisimova, preşedintele interimar al Academiei Internaţionale de Televiziune şi Radio (IATR), Leonid Mlecin, a spus că toţi membrii juriului şi-au dat voturile anume pentru proiectul moldovenesc «Молдова-Россия. Связь времен». Juriul a menţionat abordarea modernă, actuală, precum şi profesionalismul autorilor şi lipsa patosului.

În acest an, la festival au participat profesionişti din Azerbaidjan, Armenia, Canada, Letonia, Moldova, Tadjikistan, Georgia, Slovacia, Finlanda şi alte ţări. La concurs au fost expuse peste 150 de lucrări din 24 de ţări, dintre care au fost selectate 50 de materiale video, ce au trecut în etapa finală a festivalului din Amsterdam.

Inna Morari

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?