Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Tiraspolul doreşte să impună profesorii din şcolile moldoveneşti din stînga Nistrului să plătească impozite Transnistriei

14 noi. 2013,, 10:35   Societate
3271 0
Foto: mfa-pmr.org
Conducerea autoproclamatei rmn consideră că învăţătorii care predau la şcolile moldovenești care activează în Transnistria conform programelor din Republica Moldova trebuie să achite impozite în bugetul Transnistriei. O declarație în acest sens a făcut ministrul de externe din regiune Nina Ştanski, miercuri, în cadrul întrevederii de la Tiraspol cu delegaţia condusă de înaltul comisar OSCE pentru minorităţile naţionale, Astrid Thors.

Potrivit Agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul ministerului de externe din regiune, comisarul a propus să fie elaborat un mecanism, pentru a evita dubla impozitare a învăţătorilor care predau la aceste şcoli, deoarece astăzi ei sînt contribuabili ai Moldovei, dar locuiesc în Transnistria.

"Oamenii care locuiesc în Bender şi în alte oraşe şi muncesc la aceste şcoli nu se diferenţiază prin nimic de învăţătorii din şcolile vecine, care achită impozitele în bugetul Transnistriei", a spus Ştanski, subliniind că "în lume nu există ţări în care oamenii să folosească transportul, drumurile şi serviciile oferite de stat şi să nu achite impozite".

Părţile, de asemenea, au discutat problemele legate de taxa de arendare a şcolilor cu predare în limba română.

Potrivit comisarului, conform evaluării experţilor internaţionali, situaţia din acest domeniu în ultimul timp s-a înrăutăţit din cauza majorării taxei de arendare.

Ministrul educaţiei din Transnistria, Svetlana Fadeeva, a dezminţit acest fapt, comunicînd că şcoala din Rîbniţa, care se află sub jurisdicţia Republicii Moldova arendează clădirea de la un subiect particular, iar liceul teoretic moldovenesc din Bender a achitat arenda pînă în anul 2003, însă după ce au fost efectuate lucrări de reparare s-a decis ca liceul să fie scutit de taxa de arendă pe 10 ani. În 2013 această perioadă expiră şi achitarea taxei de arendă trebuie să fie reluată.

Fadeeva a numit "neîntemeiate acuzaţiile părţii moldoveneşti şi incorectă practica informării unilaterale a reprezentanţilor internaţionali".

De asemenea, ministrul consideră insuficiente măsurile întreprinse de Moldova pentru recunoaşterea documentelor transnistrene de studii.

"Unicul lucru care a putut fi obţinut este că diploma transnistreană să nu mai fie retrasă. Acest mic succes însă nu soluţionează problemele persoanelor care pleacă să muncească şi să locuiască în alte ţări, deoarece în aceste ţări, pentru a munci după specializare, sînt nevoiţi să-şi legalizeze documente în Moldova. La momentul de faţă această procedură este ireală, deoarece este aproape imposibil de îndeplinit toate cerinţele părţii moldoveneşti, iar oamenii se află în impas", a spus Fadeeva.

Partea transnistreană a rugat reprezentanţii OSCE să faciliteze activizarea dialogului cu Chişinău privind legalizarea documentelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?