X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Trei proiecte energetice din Moldova au fost incluse în lista proiectelor de care este interesată Comunitatea Energetică a UE

12 noi. 2013,, 12:44   Economie
4887 1
Foto: noi.md
Trei proiecte energetice din R. Moldova au fost incluse în lista proiectelor de dezvoltare a infrastructurii în domeniul energetic PECI (Projects of Energy Community Interest), transmite NOI.md. Unul dintre acestea a fost inclus în lista proiectelor prioritare de nivelul întîi, finanțate de UE. Potrivit vicepremierului, ministrului economiei, Valeriu Lazăr, în lista priorităților de prim nivel a fost inclusă construcția liniei electrice de înaltă tensiune Bălţi-Suceava de 400 kV, propusă de ÎS ”Moldelectrica”. Acest proiect atinge interesele a trei state: R. Moldova, Ucraina și România.

Totodată, proiectele privind construcția liniei de interconexiune electrică Strășeni-Ungheni-Iaşi şi cel referitor la construcţia unui depozit de gaze în s. Cazaclia, propus de ”Moldovagaz”, au fost incluse pe lista proiectelor prioritare de nivelul doi. Potrivit lui Lazăr, aceasta înseamnă că proiectele respective la fel sînt prioritare, însă nu există o finanțare garantată din partea UE și este necesar de identificat și alte surse de finanțare și implementare.

Valeriu Lazăr a comunicat că strategia regională a Comunității Energetice și proiectele PECI au fost discutate la Consiliul ministerial al Comunității Energetice, care s-a desfășurat pe 23 octombrie la Belgrad (Serbia). În total, spre examinare au fost înaintate 100 de proiecte ale statelor membre, cu un buget total de 44,6 mld. euro. Toate aceste proiecte sînt orientate spre crearea unei piețe energetice paneuropene. Lista proiectelor va fi actualizată fiecare 2-3 ani, iar prioritățile de nivelul întîi vor fi incluse în proiectele care prezintă interes pentru mai mulți participanți ai Comunității Energetice.

Din Comunitatea Energetică fac parte statele UE, Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia, Muntenegru, Serbia, precum și misiunea temporară a ONU în Kosovo. Moldova și Ucraina au aderat la această organizație în anul 2009.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?