Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Erorile medicale rămîn o constantă pentru R.Moldova – declarație

27 sep. 2013,, 12:49   Societate
3279 0
Foto: finantistii.ro
În țara noastră nu există o legislaţie specifică în domeniul erorilor medicale, care să stabilească şi să reglementeze răspunderea civilă a prestatorului de servicii de sănătate. Această opinie a fost exprimată pentru NOI.md de Olga Vacarciuc, consultant principal al avocatului parlamentar de la Centrul pentru Drepturile Omului.

„Erorile medicale rămîn o constantă atît pentru Moldova, cît și pentru comunitatea internațională. La noi lipseşte un sistem naţional de raportare a erorilor medicale, lipsesc statistici oficiale, făcute publice, privind numărul cauzelor examinate de către instanţele judecătoreşti, numărul medicilor care au fost traşi la răspundere pentru dauna cauzată sănătăţii pacientului din imprudenţă, neglijenţă sau lipsă de profesionalism, numărul deceselor în urma erorilor medicale”, a menționat Olga Vacarciuc.

Potrivit avocaților parlamentari, statul trebuie să întreprindă acţiuni hotărîte şi operative în vederea îmbunătăţirii cadrului normativ în domeniul malpraxisului medical. „E necesară instituirea unui cadru normativ şi instituţional de soluţionare extrajudiciară a acestor cazuri, dezvoltarea şi implementarea unui sistem de raportare a erorilor medicale, implementarea asigurărilor obligatorii de răspundere civilă pentru malpraxis medical a lucrătorilor medicali şi farmaceutici, instituţiilor medico-sanitare şi farmaceutice, producătorilor şi furnizorilor de medicamente şi dispozitive medicale”, a mai precizat expertul.

Amintim că un medic din Rezina a fost condamnat recent la 2 ani de închisoare pentru eroare medicală. Iar potrivit Procuraturii Generale, la moment, procurorii instrumentează și alte cazuri similare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?