X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1430
Preşedintele stiri: 4021

Petru Guțul: Semnarea Acordului de asociere cu UE fără referendum este ilegală

24 sep. 2013,, 14:09   Societate
3214 4
Foto: infotag.md
Reprezentanții Asociației Obștești "Protecția Consumatorului" consideră că semnarea Acordului de asociere RM-UE fără un referendum este ilegală. Activiștii pentru drepturile omului susțin că semnarea acestui document este posibilă numai după desfășurarea unui referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Activiștii pentru drepturile omului au trimis autorităților și președinților tuturor partidelor politice din Republica Moldova o cerere de a suspenda semnarea acordului de asociere.

"Aderarea la UE va conduce la consecințe grave din punct de vedere economic, va agrava criza politică și ar putea duce la pierderea statutului oficial de către Republica Moldova. Semnarea acordului cu UE fără consultarea cetățenilor Republicii Moldova contravine Legii privind protecția drepturilor consumatorilor și Constituției Republicii Moldova. Deja la etapa de pregătire a aderării R.Moldova la UE, au crescut prețurile la toate tipurile de servicii, ceea ce este, de asemenea, o încălcare gravă a Legii privind protecția drepturilor consumatorilor", a afirmat președintele asociației, Petru Guțul.

În plus, membrii organizației consideră că prin inițiativa de a schimba limba oficială în română, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, urmărește scopul de lichidare a Republicii Moldova ca stat. "Dacă ar fi legalizată limba română ca limbă de stat, ar deveni imediat evidente tendințele liderului liberalilor de a uni Moldova cu România. Prin aceste cerințe Ghimpu încalcă Codul penal și cade sub incidența mai multor articole, printre care "trădare de patrie" și art. 341, 346, întrucît acțiunile lui afectează interesele tuturor grupurilor etnice care trăiesc în Republica Moldova", a spus Guțul. Potrivit lui, doar referendumul are dreptul de a schimba statutul statului, și nu o persoană.

Reprezentanții asociației cer stabilirea datei referendumului și modificarea legii cu privire la limbă, recunoscînd limba rusă ca a doua limbă oficială.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?