Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Deținătorii de paşapoarte biometrice de serviciu nu vor avea nevoie de vize pe termen scurt în UE

21 sep. 2013,, 09:43   Societate
5749 0
Foto : timpul.md
Posesorii de paşapoarte biometrice de serviciu vor fi scutiţi de nevoia de a obţine vize pe termen scurt în UE. Potrivit Agenţiei "INFOTAG", despre aceasta a comunicat, vineri, în cadrul conferinţei de presă, Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Matyas Szilagyi.

Potrivit Ambasadorului, deja a intrat în vigoare un nou Acord de facilitare a procesului de obţinere a vizelor pe termen scurt pentru cetăţenii moldoveni.

"Acest document permite excluderea necesităţii de a obţine vize pe termen scurt pentru deţinătorii de paşapoarte de serviciu şi păstrarea unor facilităţi la plăţile de viză pentru studenţi, pentru cetăţenii, rudele cărora locuiesc permanent în UE, precum şi pentru jurnalişti", a spus Szilagyi.

Ambasadorul a spus că, Centrul Comun de eliberare a vizelor, care funcţionează pe lîngă Ambasada Ungariei în Chişinău, propune un şir de elemente noi care simplifică procedura de a obţinere a vizelor Schengen pentru cetăţenii moldoveni.

"A fost prelungit intervalul de a aplica pentru vize. Toţi acei care aşteaptă vor fi audiaţi la ghişee. În plus, a fost prelungit cu o oră orarul de achitare a texelor pentru vize. Procesul de obţinere a documentului va fi simplificat şi va dura mai puţin timp", a spus diplomatul, accentuînd că, în scurt timp, în faţa instituţiei vor fi instalate bănci pentru persoanele care aşteaptă.

Matyas Szilagyi a comunicat că, în ultimii ani, numărul persoanelor care aplică pentru viză s-a redus. De la începutul anului 2013, la Centrul Comun de vize din Chişinău au fost depuse mai mult de 17,6 mii de cereri pentru vize. Cele mai multe vize au fost eliberate pentru excursii în Grecia - în medie 36%, locul al doilea este ocupat de Ungaria -16,3% din numărul total de vize, pe locul trei se plasează Austria - cu 12,3% din numărul total de vize solicitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?