Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Miliardarul Sebastian Pinera a redevenit președintele Chile

18 dec. 2017,, 20:04   Externe
2266 0

Miliardarul Sebastian Pinera a redevenit președintele Chile după o pauză de patru ani.

El a cîștigat, duminică alegerile prezidențiale, învingîndu-l pe contracandidatul său în turul doi al scrutinului, scrie CNN.

Fostul președinte al Chinei, miliardarul conservator Sebastian Pinera, a fost ales să fie președintele țării pentru următorii patru ani. Pinera, care a condus țara în perioada 2010-2014, a obținut 54,58% dintre voturile chilienilor prezenți la urne. Alejandro Guillier a obținut 45,42%, mult mai mult decît era estimat inițial în sondajele de opinie.

Președintele în exercițiu, Michelle Bachelet, liderul socialiștilor chilieni, care nu a intrat în cursa electorală l-a susținut pe Guillier, care se angajase să-i continue multe dintre politicile și programele ei.

Sebastian Pinera este un om de afaceri transformat în politician, a cărui avere este estimată de Forbes la 2,7 miliarde de dolari. El și-a făcut averea după ce a înființat compania de carduri de credit Banco în anii 70.


Victoria lui Pinera reprezintă o întoarcere la dreapta a populației din Chile și confirmă valul de conservatorism care s-a răspîndit în America Latină în țări precum Argentina, Brazilia și Paraguay.

„Primim acest triumf cu smerenie și speranță. Chile a fost salvată!”, a spus Pinera după ce au fost anunțate primele rezultate. Apoi a scandat alături de mulțime numele soției sale Cecilia Morel.

El a spus că va primi orice sfat îi va oferi actuala președintă și cel care a condus destinele Chile înaintea sa, Ricardo Lagos.

„Aștept cu nerăbdare să primesc sfaturile valoroase și voi prezenta propunerile mele compatrioților pentru a face față și pentru a rezolva problemele cu care se confruntă chilienii … Putem gîndi diferit, trăiască diferențele dintre noi! Nu trebuie să permitem ca pluralismul ideilor să ne transformăm în dușmani”, a mai spus Pinera.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?