Parlamentul Republicii Moldova a aprobat rectificări la bugetul de stat pentru anul 2017

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat rectificări la bugetul de stat pentru anul 2017

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în lectură finală amendamentele la Legea bugetului de stat pentru anul 2017, care prevede creșterea veniturilor și cheltuielilor, reducerea deficitului.

În special, partea de venituri a bugetului de stat pentru anul 2017 a fost majorată cu 1,6% pînă la 33 miliarde 766 milioane 740,7 mii lei, cea de cheltuieli cu 1,1%, pînă la 37 miliarde 796 milioane 940,7 mii lei. Deficitul bugetului de stat va fi redus cu 3% - pînă la 4 miliarde 030,2 milioane.

Modificările bugetului pentru anul 2017, propuse de Guvern,s-au datorat necesității de a realiza corectarea indicatorilor bugetari, reieșind din baza evoluției actuale a veniturilor bugetare și a evaluărilor performanțelor bugetare pînă la sfîrșitul anului, luîndu-se în considerare, de asemenea, necesitatea revizuirii programelor de cheltuieli și ale acelora de precizare a priorităților.

În particular, potrivit previziunilor Ministerului Finanțelor, în anul 2017 veniturile totale ale bugetului de stat vor crește suplimentar și pe fundalul creșterii veniturilor planificate din impozite și taxe și din alte venituri, în timp ce trezoreria nu va primi anumite sume sub formă de granturi, planificate anterior pentru susținerea bugetului de stat și a proiectelor finanțate din surse externe.

Și anume, potrivit estimărilor veniturile la buget de stat vor crește suplimentar cu 541,7 milioane lei - pînă la 33 miliarde 766,7 milioane lei, datorită faptului că veniturile din impozite și taxe vor crește cu 2 miliarde 149,6 milioane pînă la 30 miliarde 803,9 mil. lei, alte venituri - cu 245,7 mil. lei - pînă la 1 mild. 771,7 mil. lei, iar veniturile așteptate ale subvențiilor vor scădea cu 1 miliard 853,6 mil. lei - de la 3 mild. 025,7 milioane pînă la 1 miliard 172,1 milioane de lei.

Totodată, subvențiile pentru susținerea bugetului de stat vor scădea cu 1 mild. 589,3 mil. lei - de la 2 mild. 051,3 mil. la 462 mil. lei, iar subvențiile pentru proiectele finanțate din surse externe cu 264,3 mil. lei - de la 974,4 mil. lei la 710,1 mil. lei.

Creșterea sporită a veniturilor în trezorerie va fi asigurat din contul veniturilor mai mari din TVA-ul pentru import, pe fundalul accelerării ritmurilor de creștere a importurilor și a fluctuațiilor cursului de schimb valutar. În plus, au fost remarcate venituri mai mari ale impozitului pe venit de la persoane fizice, plata accizelor pentru autoturisme, taxe TVA pentru bunurile și serviciile produse etc.

Potrivit celor menționate de președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, în a doua lectură deputații au înaintat o serie de propuneri, care au fost susținute, parțial, de Guvern. Acestea nu modifică nici indicatorii suplimentari de venituri și cheltuieli din bugetul de stat pentru anul 2017, dar nici deficitul aprobat în prima lectură, la 27 octombrie, ci prevăd o realocare a fondurilor generale pentru acordarea de bani suplimentariunor localități pentru finanțarea nevoilor stringente ale acestora. Fondurile le vor fi alocate acestora din contul reducerii contribuțiilor pentru activitățile cu caracter general.

Anterior, Guvernul a informat că, per ansamblu, deputații, votînd amendamentele la bugetul -2017 în a doua lectură, au solicitat finanțare pentru suma de 141,2 milioane lei, în timp ce Guvernul a aprobat modificările pentru un total de 91,8 milioane lei, fără să susțină însă suma de 49,4 milioane de lei.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load