Un an de cînd Igor Dodon a fost ales președinte

Un an de cînd Igor Dodon a fost ales președinte

Pe 13 noiembrie 2016, în urma celui de-la doilea tur al alegerilor prezidențiale directe, Igor Dodon a fost ales președinte al Republicii Moldova, informează NOI.md.

În cel de-al doilea tur de scrutin, Dodon a obținut 52,1 la sută dintre voturi, devansînd-o pe contracandidata sa, Maia Sandu, care  a acumulat 47,8 la sută. În urma victoriei obținute, politicianul și-a depus demisia din Partidul Socialiștilor, delegînd atribuțiile sale Zinaidei Greceanîi.

Principalele obiective asumate de Dodon se referă la menținerea statalității, neutralității și a identității moldovenești a poporului; îmbunătățirea relațiilor cu Federația Rusă; restabilirea unei echități pentru protecția socială a celor dezavantajați, pentru incluziune. Totodată, șeful statului și-a luat angajamentul de a promova o politică externă bazată pe parteneriat şi prietenie cu toate statele lumii. 

”Statalitatea moldovenească are o istorie de secole. De-a lungul istoriei au existat multiple atentate la suveranitatea poporului nostru, dar am păstrat memoria conviețuirii într-un propriu stat, independent, moldovenesc. Această memorie colectivă ne-a permis să punem bazele Republicii Moldova, care astăzi este întruchiparea statalității și a poporului moldovenesc. Sînt sigur, că putem face multe, și în primul rînd, să fim patrioți ai țării. Suveranitatea, neutralitatea și integritatea teritorială vor fi în permanență pe ordinea de zi a șefului statului”, a declarat Dodon în timpul discursului de învestire susținut pe 23 decembrie 2016.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load