Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Absolvenţii de licee, vorbitori de limbă rusă, nu se pot înscrie la studii la unele facultăţi

24 iul. 2013,, 12:06   Societate
4956 6
Foto: edu.md
Absolvenţilor de licee cu predare în limba rusă, inclusiv celor eminenţi, care vor să se înscrie la facultăţile cu predare în limba de stat, li se refuză primirea actelor. Potrivit Agenţiei "Infotag", despre aceasta scrie în ediţia de miercuri publicaţia "Panorama".

Potrivit informaţiilor, "membrii comisiilor de admitere fac trimitere la limitele prevăzute în regulamentele pentru admiterea la universitate pentru primul ciclu de învăţămînt universitar".

Absolvenţii liceelor, care au discutat cu reporterii ziarului, susţin că membrii comisiei de admitere a Universităţii Tehnice (UTM) refuză să primească documentele la studii a absolvenţilor de licee cu predare în limba rusă, care doresc să se înscrie în grupele cu predare în limba de stat. Chiar dacă solicitanţii au o medie a notelor foarte bună şi cunosc limba română.

Încercarea unei absolvente de a obţine refuzul în scris nu s-a soldat cu succes, nimeni nu a vrut să-i elibereze niciun certificat. "Tinerei i s-a sugerat să se înscrie la o facultate unde sînt formate grupe cu predare în limba rusă", scrie publicaţia.

Şefa Direcţiei învăţămînt superior din cadrul Ministerului Educaţiei, Nadejda Velişco, a recunoscut că documentul la care fac trimitere membrii comisiilor de admitere există.

"Prezentul Regulament stabileşte modul de organizare şi desfăşurare a admiterii la primul ciclu de învăţămînt (licenţiat) în instituţiile de învăţămînt superior din Republica Moldova. Punctul 19 din prezentul Regulament oferă studenţilor vorbitori de limbă rusă dreptul de a participa la concurs numai în limita cotei stabilite pentru specialităţile de formare profesională cu predare în limba rusă", a spus Velişco.

În opinia ei, acest lucru "nu discriminează absolvenţii liceelor cu predare în limba rusă".

Consultantul avocatului parlamentar pe lîngă Centrul pentru Drepturile Omului, Svetlana Rusu, califică această situaţie în raport cu absolvenţii instituţiilor de învăţămînt cu predare în limba rusă drept "discriminatorie pe criteriu lingvistic".

"Consultantul avocatului parlamentar şi-a exprimat disponibilitatea de a oferi ajutor absolvenţilor vorbitori de limba rusă să obţină dreptul de a participa la concursul pentru specialitatea dorită", scrie publicaţia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?