X 

Condițiile preferențiale oferite de ZEL-uri investitorilor, prezentate la Comrat

6 noi. 2017,, 17:30   Economie
7744 0

Condițiile preferențiale oferite de zonele economice libere din Moldova pentru investitori sînt prezentate la Comrat la cel de-al III-lea Forum International Invest Găgăuzia.

În cadrul Forumului, Vitalie Iurcu, viceministrul Economiei și Infrastructurii, a prezentat condițiile preferențiale pentru investitori, oportunitățile investiționale și climatul de afaceri oferite de zonele economice libere (ZEL) și parcurile industriale companiilor autohtone și străine pentru dezvoltarea și lansarea unei afaceri în Republica Moldova și regiunile ei, relatează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al instituției de profil, creșterea economică a Republicii Moldova și a regiunilor acesteia poate fi realizată prin atragerea investițiilor, asigurarea protecției investițiilor și oferirea unui climat de afaceri atractiv cu o serie de facilități pentru potențialii investitori, precum și sporirea competitivității producătorilor autohtoni și promovare exporturilor, toate fiind prioritățile Guvernului pentru dezvoltarea economiei naționale și siguranței în afaceri.

Semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană a permis crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre UE și Moldova, ceea ce a facilitat adoptarea mai multor legi privind reglementarea comerțului exterior, concurenței, protecției drepturilor de proprietate industrială, precum și ajustarea normativelor legislative cu cadrul juridic internațional, în special cu Uniunea Europeană (UE), prin asumarea angajamentelor DCFTA, parte a Acordului RM-UE.

Acest fapt a permis liberalizarea comerțului cu bunuri și servicii, libera circulație a forței de muncă, reducerea impozitelor, reducerea barierelor tehnice și netarifare. De asemenea, Moldova are în prezent acorduri de liber schimb cu țările CSI, cu Turcia, care deschid noi oportunități și perspective pentru companiile care operează pe piața din Moldova. Din anul 2007, Republica Moldova este membră a CEFTA, ceea ce facilitează liberalizarea comerțului agricol cu statele membre.

De asemenea, recent au fost lansate negocieri privind semnarea Acordului de liber schimb cu China. Astfel, toate aceste acorduri de liber schimb oferă companiilor care operează în Moldova acces pe piețele UE, CEFTA și CSI, ceea ce reprezintă aproximativ 900 de milioane de potențiali consumatori.

Prezentînd condițiile preferențiale oferite de zonele economice libere pentru rezidenții celor 7 ZEL-uri, printre care la Vulcănești și în subzonele de la Comrat și Ceadîr-Lunga, Vitalie Iurcu a menționat că toate mărfurile importate sau exportate din zonele economice libere sînt scutite de taxe vamale, accize și se aplică o rată zero a taxei pe valoarea adăugată.

De asemenea, impozitul pe venit constituie 50 la sută din rata stabilită în Republica Moldova, iar companiile cu investiții de 1 milion de dolari sînt scutite de impozitul pe venit timp de 3 ani și timp de 5 ani pentru investițiile de circa 5 milioane de dolari SUA, precum și alte facilități.

O altă platformă industrială cu o serie de oportunități este parcul industrial, care permite posibilitatea de a schimba gratuit destinația terenurilor agricole, dreptul de a privatiza terenul de stat pentru construcție la preț normativ, alocarea gratuită a bunurilor publice pentru a crea parcuri la discreția proprietarului și reducerea taxei anuale de închiriere sau a chiriei pană la 70 la sută.

În final, Vitalie Iurcu a estimat că aceste și alte facilități oferite mediului de afaceri creează un climat atractiv, sigur și favorabil pentru dezvoltarea activității investiționale, realizarea unor noi proiecte competitive, noi oportunități, ce duc la creșterea volumului investițiilor, exportului, importului și, astfel, crearea unui număr mare de noi locuri de muncă și în urma acestor performanțe economice o dezvoltare durabilă a țări.


0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?