Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Noi cerințe de etichetare a produselor alimentare

2 noi. 2017,, 16:30   Societate
4383 1

Parlamentul a adoptat în cea de-a două lectură Legea despre informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, comunică Noi.md.

Inițiativa impune comercianților obligația de a include pe ambalaj informații ce țin de identitatea, compoziţia, proprietăţile produsului alimentar, informaţii privind protecţia sănătăţii consumatorilor şi utilizarea sigură a unui produs alimentar. Mai exact este introdusă obligativitatea menţionării denumirii produsului alimentar, listei ingredientelor, inclusiv a celor care provoacă alergii sau intoleranţă, a cantității de ingrediente și a cantității nete de produse alimentare.

Documentul stipulează că, în mod obligatoriu, va trebui să fie indicată data durabilităţii minimale sau data limită de consum, condiţiile speciale de păstrare, numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului din businessul alimentar, ţara de origine sau locul de provenienţă, instrucţiuni de utilizare. Totodată, va fi obligatorie prezentarea unei declaraţii nutriţionale și o menţiune privind identificarea lotului.

Documentul mai stipulează că informaţiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare consumatorul. Responsabil pentru informarea consumatorilor va fi operatorul sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar, iar dacă operatorul respectiv nu are sediul în Republica Moldova, responsabil pentru informare va fi importatorul pe piaţa autohtonă.

Potrivit autorităților, obiectivele proiectului constau în crearea unui cadrul legislativ eficient privind informarea consumatorilor, asigurarea protecției consumatorului, precum și responsabilizarea agenților economici din businessul alimentar privind siguranța produselor alimentare, conform practicilor stabilite în UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?