COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 397 151   INFECTAȚI 256 140(+37)   TRATAȚI 249 174     DECESE 6170(+2)   Mai multe detalii
Diaspora stiri: 1197
Preşedintele stiri: 2778

ZDG: Dosarul parcărilor cu plată: Gamrețki a cerut 2 mln. de euro din firmă

2 noi. 2017,, 10:20   Capitala
8932 2

La 29 septembrie 2015, în ziua cînd compania austriacă „EME Parkleitsystem GmbH” era desemnată cîștigătoare a licitiației privind implementarea proiectului parcărilor cu plată în Chișinău, Igor Gamrețki, șeful Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație (DGTPCC), era deja de patru zile acționar cu 26% la firma respectivă.

Schema de trucare a lictiației, însă, a fost aplicată cu mult mai devreme de Gamrețki și de omul de afaceri milionar, Alexandru Pincevschi, beneficiarul din umbră al „EME Parkleitsystem GmbH”, scrie Ziarul de Gardă.

Pentru ca să-și asume „rezolvarea problemei în întregime”, inclusiv să-l convingă pe primarul general Dorin Chirtoacă, care este fostul său coleg de clasă, Igor Gamrețki i-a cerut omului de afaceri un comision unic de 2 milioane de euro sau 26% din capitalul social al firmei care avea să semneze contractul cu Primăria. Afaceristul milionar și partenerii săi din Ungaria au acceptat cea de-a doua opțiune, care imediat a și fost pusă în practică.

La 10 august 2015, în Cipru, era înregistrată o nouă companie, „Desonia Investments Ltd”, pe numele lui Eugen (Oigan) Pîrciu, nepotul din Germania al lui Gamrețki. Peste 15 zile, în Austria, era fondată compania „EME Parkleitsystem GmbH”, iar o lună mai tîrziu, la 25 septembrie, firma cipriotă era introdusă în lista acționarilor „EME Parkleitsystem GmbH”. Gamrețki susține că nepotul său era „o persoană de încredere, bine cunoscută de Dorin Chirtoacă” și că edilul cunoștea schema de trucare a licitației, dar evită să explice direct dacă a partajat sau nu cu fostul său coleg de clasă cele 26%.

Este cert că, în urma majorării cerințelor obligatorii față de ofertanți, la concursul de implementare a proiectului parcărilor cu plată în Chișinău au depus dosare de participare doar două companii, ambele afiliate milionarului Alexandru Pincevschi. Ulterior, contractul cu „EME Parkleitsystem GmbH” a fost semnat de Nistor Grozavu în lipsa aprobării Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

La rîndul său, viceprimarul Grozavu, care contrar legii și deciziei CMC din 2 octombrie 2014, a semnat contractul cu „EME Parkleitsystem”, fără aprobarea consilierilor municipali, își motivează semnătura prin faptul că ar fi primit indicații verbale de la Dorin Chirtoacă și că la acel moment nu realiza că face o ilegalitate.


Detaliile schemei de fraudare a proiectului parcărilor cu plată se regăsesc în decizia motivată a instanței de fond în dosarul de trafic de influență pe numele lui Igor Gamrețki. Ziarul de Gardă a studiat sentința și vă prezintă detalii care nu au fost făcute pînă acum publice din dosarul parcărilor cu plată.

Documentul denotă că reținerea primarului general, Dorin Chirtoacă, la 25 mai, la o lună după ce CNA l-a reținut pe fostul său coleg de clasă, Igor Gamrețki, pe viceprimarul Nistor Grozavu, pe omul de afaceri Alexandru Pincevschi, pe fostul consilier municipal, Ghenadie Ivașcenco, și pe administratorii a trei firme de parking, Serghei Islentiev (PLS „Parcare”), Alexei Curti, („Sizif-L”) și Olga Andriuța (reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”), a fost generată de declarațiile persoanelor vizate în dosar.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ar trebui de deschis secții de votare suplimentare peste hotare?