X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Valeriu Lazăr: Trebuie să obţinem credibilitatea certificatelor noastre pe piaţa internaţională

17 iul. 2013,, 16:18   Societate
3165 0
Foto : moldnews.md
Trebuie să consolidăm capacitatea sistemului de acreditare şi să obţinem credibilitatea certificatelor noastre pe piaţa internaţională. Despre aceasta a declarat, la şedinţa Consiliului Ministrului Economiei, preşedintele Consiliului de acreditare, Valeriu Lazăr.

Potrivit "Infotag", care face referire la Ministerul Economiei, membrii Consiliului de acreditare au discutat şi avizat politicile şi regulile de acreditare ale Centrului Naţional de Acreditare (MOLDAC), riscurile asupra imparţialităţii, Raportul financiar pentru anul 2012 al CAECP, devizul de venituri şi cheltuieli al MOLDAC pentru anul 2013, precum şi instituirea Biroului executiv al Consiliului de acreditare.

La deschiderea şedinţei, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a remarcat necesitatea urgentării aprobării procedurilor de acreditare, dar și oportunitatea reducerii costurilor pentru întreprinderi.

"Important este să consolidăm capacitatea instituţională a sistemului nostru de evaluare a conformităţii, ca şi pilon al infrastructurii calităţii, aşa încît să obţinem credibilitatea certificatelor noastre pe piaţa externă. Odată cu semnarea Acordului de recunoaştere multilaterală a cooperării europene pentru acreditare (EA MLA), vom putea plasa produsele moldoveneşti pe piaţa europeană în baza certificatelor de conformitate eliberate de organisme de evaluare a conformităţii din Republica Moldova, astfel contribuind la sporirea competitivităţii acestor produse", a spus ministrul Economiei în context.

La rîndul său, directorul Centrului Naţional de Acreditare, Eugenia Spoială, a prezentat documentul ce descrie regulile pentru acreditarea organismelor de evaluare a conformităţii (laboratoare, organisme de certificare, organisme de inspecţii). Potrivit acestuia, MOLDAC, acreditează organisme de evaluare a conformităţii (OEC) conform criteriilor generale obligatorii pentru acreditare, prezentate în documentele normative relevante pentru funcţionarea OEC, standardele de referinţă, documentele organizaţiilor europene şi internaţionale.

În cadrul şedinţei a fost avizat, de asemenea, documentul de politici al MOLDAC, care prevede sporirea calităţii serviciilor de acreditare şi condiţionează încrederea pe care o furnizează sistemul de acreditare în ansamblul său şi stă la baza dezvoltării şi consolidării acestuia. Astfel, MOLDAC şi-a propus să îmbunătăţească continuu calitatea serviciului de acreditare pe care îl prestează, dezvoltînd şi implementînd instrumente de perfecţionare, evaluînd şi instruind continuu experţi, identificînd cerinţele şi necesităţile clienţilor direcţi şi indirecţi ai acreditării, respectînd criteriile generale şi specifice de imparţialitate şi independenţă în procesul de evaluare şi adoptare a deciziei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?