X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Sîrbu acuză „Promo-LEX” de minciună. Ce spune CEC-ul

20 sep. 2017,, 15:20   Politică
4483 11

„Unii experți de la Asociația „Promo-LEX” încearcă să intoxice opinia publică, răspîndind informații false, a declarat deputatul PD Sergiu Sîrbu”, citat de NOI.md.

Reacția a fost provocată după ce „Promo-LEX” a prezentat datele un studiu recent care arată că circa 155 de mii de alegători fără domiciliu sau reședință riscă să fie privați de dreptul la vot la următoarele alegeri, și asta din cauza unor lacune în legislația privind sistemul mixt de vot. Sîrbu a calificat drept „minciună și manipulare” această informație.

„Unii experți de la această organizație au încercat să intoxice opinia publică precum că alegătorii care nu au domiciliu nu vor putea vota la alegerile parlamentare în circumscripții uninominale. În numele autorilor modificărilor la Codul electoral, declar tranșant că este un fals. O astfel de interpretare eronată a legii poate fi făcută ori din incompetență totală, ori din rea intenție. De fapt, ambele la fel de grave ca și consecință”, a comentat Sîrbu.

La informația prezentată de ”Promo-LEX” a reacționat și conducerea Comisiei Electorale Centrale. Reprezentanții instituției au menționat că pînă în prezent nu au fost asemenea situații cînd unui alegător fără domiciliu nu i s-a permis să voteze la locul ultimului domiciliu.

Potrivit CEC, majoritatea cetățenilor fără domiciliu, peste 90 de mii de alegători din numărul de 155.683, sînt cetățeni stabiliți cu traiul peste hotare. Aceste persoane își vor putea realiza dreptul la vot în oricare secție de votare constituită în străinătate. În privința cetățenilor care din varii motive nu au stabilit domiciliu, ei vor vota în baza listei electorale suplimentare la secțiile de la ultimul loc de domiciliu.


CEC mai atenționează că, în conformitate cu noile prevederi ale Codului electoral, în cadrul alegerilor parlamentare, alegătorii nu vor putea vota pentru deputatul dintr-o altă circumscripție decît cea unde are înregistrare la domiciliu sau la secția de vot de la ultimul loc de domiciliu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?