Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Dilema lui Poroşenko – să-l expulzeze pe Saakaşvili sau să-l lase

14 sep. 2017,, 14:00   Externe
1882 0

Fostul preşedinte al Georgiei Miheil Saakaşvili, privat de cetăţenia Ucrainei, a declarat că, „indiferent de orice, se simte ucrainean”,relatează NOI.md cu referire la presa rusă.

„Aceasta este în spiritul show-urilor atît de îndrăgite de fostul guvernator, scrie Simone Brunner de la publicaţia germană Die Zeit. Declarația patetică răsunătoare «Nimeni nu poate să-mi interzică să lupt pentru Ucraina», pe care a făcut-o pe scările hotelului din Lvov, este cea mai bună ilustrare a acestei pasiuni”.

În opinia jurnalistei, „Saakaşvili, care şi-a cîştigat reputația de politician neînfricat, poate ridica un val larg de proteste împotriva lui Petro Poroşenko. În jurul ex-preşedintelui Georgiei deja se adună asemenea figuri odioase ca Mustafa Nayyem, care, prin apelul său în reţeaua socială Facebook, a reuşit să ridice poporul la Maidanul revoluţionar, ex-premierul Ucrainei independente Iulia Timoşenko şi primarul oraşului Lvov, Andrei Sadovîi, popular în rîndurile oamenilor.

În opinia autoarei, Poroşenko acum „este confuz din cauza necesităţii presante de a lua o decizie fermă – să-l extrădeze pe Saakaşvili autorităţilor georgiene (în Patrie acestuia i s-a intentat dosar penal) sau să suporte afirmațiile neplăcute pentru sine?”

„Prima decizie precis că nu-i va adăuga popularitate preşedintelui Ucrainei – el pe timpuri a învăţat împreună cu Mişiko la institut, iar trădarea camarazilor nu este salutată de popor. În al doilea caz Saakaşvili își va continua cu siguranță activitatea opozantă şi poate contribui la pierderea definitivă a ratingului lui Poroşenko”, a rezumat Brunner.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?