Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ministrul moldovean despre „diversificarea livrărilor de gaze naturale”: România va hotărî pentru Moldova

3 iul. 2013,, 10:39   Politică
28209 14
Foto: trm.md
Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Autorităţile de la Chişinău vor urmări cu atenţie soluţiile pe care le va identifica România pentru a-şi asigura resurse alternative de gaze naturale, a declarat marţi vicepremierul moldovean Valeriu Lazăr, care deţine şi portofoliul economiei şi comerţului.

El a opinat că renunţarea la proiectul Nabucco în favoarea Trans Adriatic Pipeline (TAP) nu va afecta Republica Moldova, chiar dacă prin conectarea României la unul din gazoductele care vizează furnizarea alternativă pentru UE s-ar fi conectat implicit şi Republica Moldova la această sursă prin gazoductul Iaşi-Ungheni.

Potrivit lui Lazăr, România va căuta alte soluţii energetice, de care ar putea beneficia şi ţara sa. 'România va fi în căutarea unor soluţii alternative. Poate să fie vorba de South Stream, poate să fie vorba de aducerea pe piaţa României a gazelor lichefiate. România este o ţară cu ambiţii, este un partener ce rămîne în continuare unul foarte important pentru noi şi soluţia pentru ei va însemna şi o soluţie pentru noi', potrivit oficialului citat.

El a adăugat că Republica Moldova va acorda în continuare atenţie construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni deoarece are nevoie de o sursă alternativă de gaze naturale. 'Gazoductul rămîne o prioritate pentru că ţinteşte pe termen scurt şi mediu securizarea livrărilor. Nu putem să fim dependenţi doar de o singură sursă de livrare. Trebuie să ai cel puţin o sursă alternativă', a explicat Valeriu Lazăr.

Totodată, el a precizat că Republica Moldova (dependentă în totalitate de importurile de gaze din Rusia, n.r.) va procura gaze din sursa care va fi mai sigură şi care va oferi preţul cel mai convenabil.

Grupul petrolier austriac OMV a anunţat miercurea trecută că proiectul gazoductului Nabucco West nu a fost selectat de consorţiul Shah Deniz II pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan. Proiectul Nabucco West, în care România era participantă prin compania de stat Transgaz, a pierdut competiţia pentru gazele naturale din Azerbaidjan în favoarea proiectului concurent Trans Adriatic Pipeline (TAP).

Premierul român Victor Ponta a declarat duminică seara la postul naţional de televiziune că această decizie îi oferă României şansa de a valorifica propriile resurse, care pot acoperi şi consumul Republicii Moldova. "Cu atît mai mult trebuie să înţelegem că viitorul României depinde de propriile noastre resurse, resurse proprii care înseamnă gazele şi resursele din Marea Neagră, acolo Epson, OMV, Romgaz au găsit resurse deja, trec de la explorare la exploatare şi în 2018, deci chiar mai repede decît Nabucco, putem să avem gaze ale noastre, din Marea Neagră şi, de asemenea, gazele de şist, pe care România, Polonia, Lituania, Spania, Marea Britanie le explorează în acest moment. În trei-patru ani vom avea garanţia dacă sînt sau nu şi dacă sînt, aşa cum în SUA au redus la 25% preţul gazelor, se va întîmpla şi în România", a precizat Victor Ponta.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?