Vînzările serviciilor de telefonie mobilă în Moldova scad

Vînzările serviciilor de telefonie mobilă în Moldova scad

În Moldova  vînzările serviciilor de telefonie mobilă continuă să scadă, în pofida creșterii numărului de beneficiari de aceste servicii, în principal, din cauza folosirii pentru convorbiri de către posesorii de smartphon-uri a aplicațiilor gratuite Skype, Viber etc., relatează NOI.md.

Astfel, în Moldova volumul total al serviciilor de telefonie mobilă în I jumătate a anului 2017 a constituit 1 miliard 645,4 milioane de lei, diminuîndu-se cu 3,3 la sută (-55,6 milioane de lei) în comparație cu perioada similară a anului trecut.

Potrivit comunicatului Agenția Națională pentru Reglementare în  Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, reducerea volumului total de vînzări ale serviciilor de telefonie mobilă a fost condiționată, în principal, de micșorarea volumului vînzărilor realizate de Orange Moldova.

Volumul vînzărilor realizat de acest furnizor s-a micșorat cu 6 la sută și a constituit 1 miliard 061,2 milion de lei. Totodată, vînzările Companiei  Moldtelecom (Unite) au crescut cu 7,7 la sută și au depășit 73,3 milioane de lei, iar vînzările Moldcell au sporit cu 1,3 la sută și au constituit peste 510,8 milioane de lei.

Venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) a scăzut cu 4,9 la sută şi a alcătuit 73,1 lei. Orange Moldova a înregistrat un ARPU de 79,2 lei, Moldtelecom – de 70,4 lei și Moldcell – de 63,3 lei.

Specialiștii ANRCETI explică tendința de diminuare a vînzărilor de servicii de telefonie mobilă prin schimbarea preferințelor de consum ale utilizatorilor de la telefonia mobilă la soluții alternative de comunicare prin rețeaua Internet care sînt mai ieftine sau se oferă gratuit (Skype, Viber, etc.)

La finalul primului semestru, cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă, în funcţie de volumul de vînzări, au rămas practic la nivelul trimestrului I al anului 2017. Orange Moldova deținea o cotă de piață de 64,5 la sută, Moldcell – de 31 la sută şi Moldtelecom – de 4,5 la sută.

 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load