Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Fost consilier prezidențial susține decizia lui Dodon

24 aug. 2017,, 08:51   Politică
3343 0

Refuzul președintelui Dodon Igor de a promulga Legea privind modificarea Codului cu privire la știință și inovare, care prevede reformarea Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), este apreciat de către fostul consilier pe probleme politice al președintelui Nicolae Timofti, Aurelia Peru, care este și doctor habilitat în științe politice.

„În sfîrșit, după șirul de dezbateri pripite și focalizate mai mult în mediul politic decît cel academic, înainte de a fi pus verdictul prezidențial, se fac auzite vocile senine și profete ale castei superioare din mediul științific - „aristocrației academice” - acad. Constantin Gaindric, acad. Demir Dragnev, acad. Andrei Eșanu, acad. Valeriu Rudic. Opinia acestor reputați reprezentanți ai elitei academice despre votarea, la finele sesiunii de vară a Legislativului, a proiectului de lege privind modificarea Codului cu privire la știință și inovare a fost rezultatul votului pripelnic și conceptual neprocesat al deputaților, care va avea ca impact, în principal, politizarea științei și cercetării. RECUNOSC: Refuzul președintelui Dodon de a promulga această lege este prima decizie a oficialului pe care o admir chiar”, opinează politologul.

Aurelia Peru susține că nu-și imaginează „nici într-un vis de coșmar” cum instituțiile AȘM, mai exact potențialul intelectual al acestora, „poate fi gestionat de către birocrații din Ministerul Educației, Culturii și (nu dă Doamne) al Cercetării, selectați strict după criterii politice”.

„Poziționarea acestor cîțiva academicieni sper să fie consolidată de către ceilalți academicieni și membri corespondenți ai AȘM, înainte de revotarea documentului în Parlament. O Declarație-memorandum în acest sens, fiți de acord, nu poate fi neglijată de către aleșii poporului (dacă ei n-au uitat cine le-a delegat puterea legislativă). Dacă va fi nevoie și de semnăturile doctorilor habilitați, doctorilor, angajați ai acestor instituții – voi fi printre primii semnatari. Într-un alt caz, aceste institute pot desfășura activități de cercetare pe lîngă universitățile din țara, dar nu pot fi dirijate de mici funcționari ministeriali, care peste noapte mai pot deveni și doctori în știință, fără a cunoaște munca și sacrificiul la care se impun candidații fără tutelă politică și administrativă (!). Sînt de acord cu Dl. acad. Dragnev, potrivit căruia aceste instituții ale AȘM trebuie să adopte decizii științifice, nu politice. Or, odată înregimentate în structura ministerului, vă imaginați deja ce știință și la indicația cui vor promova acestea”, se declară împotriva modificărilor operate Aurelia Peru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?