Recolta de struguri în Republica Moldova va fi în creștere

Recolta de struguri în Republica Moldova va fi în creștere

Potrivit estimătilor, în anul curent, recolta de struguri în Republica Moldova va constitui aproximativ 410 mii tone, ceea ce este cu 19% mai mult decît în anul precedent.

O astfel de opinie a fost exprimată în cadrul şedinţei Consiliului pe filiera de produse "Struguri, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate", care s-a desfăşurat joi în incinta Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.                  

Potrivit agenţiei INFOTAG, cu referire la un comunicat de presă al ministerului, recolta de struguri pentru masă va constitui circa 90 mii tone, de soiuri pentru vin - 280 mii tone şi de soiuri de tip Isabella - circa 30 mii tone. La procesare vor fi direcţionate aproximativ 300 mii tone de struguri.                         

Potrivit specialiştilor, condiţiile climatice, care s-au înregistrat în anul curent, au favorizat dezvoltarea în plantaţiile viticole a principalelor boli criptogamice şi pentru combaterea acestora au fost aplicate, pînă în prezent, 7-8 tratamente chimice. Totodată. în plantaţiile cu soiuri pentru vin vor fi efectuate, cel puţin, încă două stropituri.       

Cheltuielile de îngrijire a plantaţiilor cu soiuri europene pentru vin au sporit şi au constitui în gospodăriile corporative circa 35-37 mii lei/ha, iar în gospodăriile ţărăneşti şi la alţi producători mai mici de struguri - 28-30 mii lei/ha. La o recoltă de struguri de 8 t/ha, preţul de cost a unui kilogram de struguri de soiuri europene va constitui circa 4,0 - 4,5 lei, iar de soiuri de tip "Isabella" - 2,0 - 2,25 lei.

Preţurile de achiziţie a strugurilor de soiuri pentru vin urmează să asigure o rentabilitate minimă a producţiei de struguri, de cel puţin, 15-20 %, la un cuantum minim de 4,5 lei/ kg. Preţuri mai avantajoase urmează a fi oferite la achiziţionarea strugurilor pentru producerea vinurilor cu IGP şi din soiuri autohtone, de soiuri cu aromă de tămîie, pentru soiurile mai calitative, precum şi pentru strugurii cu un conţinut de zaharuri mai înalt de 200g/ dm3.

În cadrul şedinţei s-a menţionat că în anul curent a fost integral aprobată baza normativă necesară pentru implementarea Registrului vitivinicol, testat soft-ul sistemului informaţional automatizat al Registrului şi continuată activitatea de înregistrare a plantaţiilor viticole şi a unităţilor vinicole în Registrul nominalizat. Către începutul anului vinicol 2018, Registrul vitivinicol urmează a fi funcţionabil. În acest scop, pînă la începutul campaniei de procesare a strugurilor 2017, este necesară impulsionarea activităţii de înregistrare a plantaţiilor viticole cu soiuri pentru vin, gestionate de persoanele juridice.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load