X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert german: Rusia ar putea aplica sancţiuni împotriva Moldovei

4 aug. 2017,, 12:51   Politică
3680 6

Analista politică de la Berlin Anneli Ute Gabanyi consideră că, după ce Guvernul de la Chişinău l-a declarat persona non grata pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, Rusia poate să impună sancţiuni Chişinăului.

Ea și-a expus opinia într-un interviu pentru "Europa Liberă", comentînd agravarea relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova.

"Problema este că, dacă Rusia va acţiona împotriva Republicii Moldova acum sau mai tîrziu, pentru că am văzut şi reacţii amînate din partea Moscovei din motive politice. Sigur, o reacţie foarte periculoasă ar putea să fie o sancţiune luată împotriva celor 500 de mii de muncitori migranţi moldoveni care trăiesc în Rusia şi care, dacă ar fi trimişi înapoi, ar putea să creeze probleme economice şi sociale foarte mari Moldovei. Am mai văzut că a mai fost o astfel de ameninţare, cînd Rusia, voia să-i trimită înapoi să voteze la Chişinău, ceea ce de asemenea ar fi creat probleme", a menţionat analista politică.

Potrivit ei, Kremlinul ar putea să răspundă cu gesturi asemănătoare, respectiv să declare persona non grata anumiţi demnitari din Moldova, dar "acest lucru nu ar provoca multe emoţii".

"Este evident că aici este vorba de aceste realităţi care nu corespund în mărimea şi importanţa lor atît naţională, cît şi geopolitică", a spus ea.

Anneli Ute Gabanyi susţine că Rogozin a acţionat ca un agent provocător.

"Provocarea a fost plănuită şi putea fi evitată, pentru că autorităţile moldovene au încercat să rezolve problema pe cale diplomatică, să spunem, calmă, liniştită şi în afara spectatorilor internaţionali, dar vedem că domnul Rogozin şi deci autorităţile ruse, Kremlinul, au decis altfel", a spus analista.

Pe de altă parte, ea a menționat că "această provocare, fiind publică, a adus la lumină anumite situaţii, fenomene, direcţii de dezvoltare şi din alte domenii".

"În primul rînd, în interiorul Moldovei, mi se pare că dualitatea, diviziunea dintre forţele prooccidentale din Guvern şi Partidul Socialiştilor, respectiv preşedintele, au devenit mai clare, mai evidente ca niciodată", a menţionat Gabanyi.

Potrivit ei, acest lucru se va observa şi în continuare, avînd în vedere alegerile parlamentare din 2018. Expertul consideră că Moscova va acorda şi în continuare susţinere lui Igor Dodon, pentru "că îi vede puterea ameninţată".

"De aceea, şi figura lui Plahotniuc a fost scoasă la vedere de către anumiţi observatori, ei crezînd că pot diviza forţele politice din Republica Moldova. Pentru mine este clar – alegerile din 2018, alegerile parlamentare se apropie şi atunci se va vedea cum va reacţiona populaţia între aceste forţe, care acum nu mai sînt duplicitare", a opinat Anneli Ute Gabanyi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?