Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Două societăţi de invalizi din Moldova, obligate să achite la buget sume mari

4 aug. 2017,, 12:29   Societate
3599 0

Două societăţi ale invalizilor din Moldova – Combinatul republican didactic de producţie al invalizilor „Bunătate” şi Întreprinderea didactică de producţie a invalizilor “Handi” – au fost private de privilegiile scutirii de TVA la mărfurile de producţie şi serviciile prestate, precum şi la importul de materie primă şi componente, şi vor plăti la buget sume mari pentru utilizarea ilegală anterior a acestor facilităţi, comunică NOI.md.

Această decizie a fost adoptată de guvern, eliminînd societăţile nominalizate ale invalizilor din Lista organizaţiilor societăţilor orbilor, societăţilor surzilor şi societăţilor invalizilor, scutite de achitarea TVA la mărfurile de producţie şi serviciile prestate, precum şi din Lista societăţilor orbilor, societăţilor surzilor şi societăţilor invalizilor, scutite de achitarea TVA la materia primă, materialelor, articolelor componentelor şi accesoriilor, necesare pentru procesul de fabricare a producţiei proprii.

După cum a menţionat viceministrul Finanţelor Maria Cărăuş, ambele societăţi menţionate – “Bunătate” şi “Handi” – au fost private de privilegiile vechi la achitarea TVA, deoarece, după cum au demonstrat rezultatele verificărilor fiscale şi controlului, iniţiat de Procuratura Anticorupţie, ele nu corespund

criteriilor generale de acordare a privilegiilor la achitarea TBA, în particular, numărul angajaţilor reali cu posibilităţi limitate era mai mic de 50% din numărul lor total, în timp ce pentru obţinerea privilegiilor el nu trebuie să fie sub 50%.

S-a constatat că societăţile nominalizate ale invalizilor au admis fraude pentru a obţine facilităţi fiscale şi au beneficiat de acestea prin înşelăciune, în particular, angajînd fictiv la lucru persoane cu posibilităţi limitate, care nu munceau, dar primeau o anumită compensaţie. Întreprinderile au utilizat datele lor în rapoarte, au obţinut privilegii la scutirea de achitarea TVA şi le-au folosit pe nedrept, în mod nejustificat.


Se planifică că, după intrarea în vigoare a hotărîrii adoptate a guvernului privind excluderea Combinatului republican didactic de producţie al invalizilor „Bunătate” şi Întreprinderii didactice de producţie a invalizilor “Handi” din cele două liste nominalizate, Serviciul Fiscal de Stat şi Serviciul Vamal vor avea temei legal pentru recalcularea angajamentelor la achitarea TVA pentru agenţii economici respectivi. În baza declaraţiilor lor prezentate anterior, societăţile nominalizate ale invalizilor vor achita la buget sumele de TVA, de plata cărora au fost scutite anterior. În particular, “Handi” va plăti peste 44,2 mil. lei, iar „Bunătate” – mai mult de 15,5 mil. lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?