Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

35 mil. euro de la BERD pentru reducerea facturilor de energie

14 iun. 2013,, 13:22   Societate
3417 0
Foto : livejournal.com
La Programul Facilitatea de finanțare a eficienței energetice în sectorul rezidențial din Moldova (MoREEFF), în valoare de 35 de milioane de euro și lansat în Republica Moldova în octombrie 2012 de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, s-au alăturat patru bănci din Moldova: Moldindconbank, Moldova-Agroindbank, ProCredit Bank și Mobiasbanca-Groupe Societe Generale. Anunțul a fost făcut de către șefa Biroului BERD în Moldova, Julia Otto, care a menționat că acest program inovator al BERD are ca scop să ajute familiile din Moldova să plătească mai puțin pentru facturile la energie.

Împreună cu un grup de bănci partenere importante, BERD oferă finanțare pentru acordarea ulterioară a creditelor destinate proprietarilor de locuințe și asociațiilor proprietarilor de locuințe, companiilor de administrare a fondului locativ, companiilor de servicii energetice și investitorilor privați care doresc să implementeze proiecte de îmbunătățire a eficienței energetice în sectorul rezidențial.

După cum a menționat Julia Otto, eficiența energetică a fost stabilită de către BERD drept o prioritate de vîrf în Moldova. Facturile la energie reprezintă o povară enormă pentru moldoveni, mai ales pe timp de iarnă. În același timp, și pierderile de căldură sînt la fel de mari. Pe lîngă aceasta, Banca susține în mod activ Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în modificarea Legii cu privire la eficiența energetică și a Codului cu privire la fondul locativ.

BERD ajută la crearea unui cadru legal care va permite asociațiilor și condominiilor de proprietari să împrumute bani pentru a investi în materiale și echipamente energoeficiente. Finanțarea BERD constituie o parte din eforturile depuse pentru a ajuta Moldova să-și sporească securitatea energetică, deoarece țara importă mai mult de 90% din energia consumată și cheltuiește pentru aceasta mai mult de 30% din bugetul de import.

Infrastructura orășenească depășită, blocurile locative în stare deplorabilă, infrastructura energetică învechită rezultă în pierderi enorme de resurse la nivel de consumator. În unele clădiri rezidențiale pierderile de căldură constituie pînă la 50% din consumul de căldură. Prin programul MoREEFF, BERD finanțează următoarele măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice: instalarea ferestrelor energoeficiente, izolarea pereților, acoperișurilor și podelelor, utilizarea cazanelor pe gaze naturale, cazanelor pe biomasă, instalarea sistemelor solare de încălzire a apei, pompelor de căldură și sistemelor fotovoltaice.

Orice proprietar de locuințe din Moldova sau asociație a proprietarilor de locuințe, companie de administrare a fondului locativ, companie energetică sau investitor privat care ia un credit MoREEFF are dreptul să primească între 20% și 35% din suma creditului ce constituie valoarea proiectului de eficiență energetică după realizarea cu succes a acestuia în conformitate cu termenii și condițiile MoREEFF. Suedia și Uniunea Europeană, de asemenea, au alocat fondul de granturi în valoare de 11 milioane euro pentru a oferi aceste stimulente investiționale, precum și consultanță în domeniul eficienței energetice pentru proprietarii de locuințe și pentru băncile participante.

Prin programul MoREEFF, BERD a ajutat 170 familii să economisească energie și bani. Aceste măsuri ajută să se economisească circa 915 MWh pe an, energie suficientă pentru a merge de 30 de ori în jurul ecuatorului sau de trei ori pînă la lună. Drept rezultat, emisiile de CO2 au fost reduse cu 208 tone pe an, adică aceeași cantitate pe care ar absorbi-o o pădure de 5 ha și 7696 copaci.

BERD – unul din cei mai mari investitori din Moldova – a semnat pînă în prezent 99 de proiecte investiționale în țară, acoperind sectoarele energetic, transporturi, agrobusiness, industria generală, sectorul bancar, în suma totală a investițiilor de 747 milioane euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?