Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Moldoveni păcăliți! Fără să știe își dădeau în chirie memoria calculatoarelor

17 iul. 2017,, 12:43   Societate
3399 0

Entuziasmaţi de ideea că ar putea cîştiga bani ușori de pe urma dării în chirie a unei părţi din memoria calculatorului sau laptopului personal, mii de conaţionali de-ai noştri s-au aventurat să devină parteneri ai unei pretinse companii de stocare a datelor la nivel global.

Nu înainte de a plăti o taxă de intrare. Cert este că aşa numitul know how în domeniul IT s-a dovedit a fi de fapt un paravan pentru un banal sistem piramidal care, din nefericire, a ajuns prea tîrziu în vizorul autorităţilor. Potrivit estimărilor, în timp de doi ani de activitate în Molodova, escrcoii au ademenit în sistem între 3 şi 10 mii de moldoveni.

Doritorii de cîştig lunar între 125 şi 600 de dolari urmau să ofere în chirie între 70 şi 320 de gigabiţi de pe hard disc-ul calculatorului personal.

Pentru a deveni parteneri ai companiei, moldovenii urmau să plătească sume cuprinse între 125 şi 2777 de dolari, prin care garantau că vor rămîne activi în reţea timp de un an.

Taxele variau în funcţie de de numărul de gigabiţi oferiţi în chirie. Radu Lupan din Rezina a fost conectat la pretinsul server global Kairos de un prieten de familie. Tînărul a dat în chirie 320 de gigabiţi, iar pentru asta i-a plătit reprezentantului firmei suma de 2777 de dolari.

"Banii i-am dat lui în mînă în dolari".

Ulterior, Radu şi-a instalat pe calculator un program prin intermediul căruia device-ul lui devenea parte a unui pretins server global. Softul îi oferea posibilitatea de a vedea şi aşa numiţii bani virtuali pe care Kairos îi transfera zilnic pentru chiria hardului.

"După o lună s-au adunat 580 de dolari. Am vrut să-i scot pe toţi, mi-a spus că dacă vrei pot să-ţi dau doar 370 de dolari. 370 de dolari el mi-a dat. Eu cînd am văzut că iese bani, eu m-am agitat şi am mai procurat un pachet al doilea pachet. Pachetul de 600."

După aceasta, Radu nu a mai putut scoate nici un ban de la reprezentantul pretinsei firma IT, care nici măcar nu îi răspunde ala telefon. Iar acest tînăr s-a ales cu o pagubă de o mie de dolari. Mai grav este că s-a aventurat să urmeze întru tocmai instrucţiunile escorcilor, care îl îndemnau să aducă noi oameni în reţea. Din aşa numitele taxe de garanţie plătite de ei, tînărul beneficia de un comision.

"Noi eram invatati sa facem postari pe internet ca sa contribuim la manipulare. Trebuia permanent să aratam că sîntem fericiţi și veseli, că ne schimbăm vestimentatia, că calatorim. Am cateva persoane inregistrate de la fiecare am 15%."

Moldovenii care au bătut palma cu escrocii şi îşi lăsau calculatoarele deschise cel puţin 10 ore pe zi, crezînd că acolo se stochează tot felul de date secrete ale unor corporaţii globale, au fost de fapt prostiţi în ultimul hal.

"Nu este nimic, absolut. Este un fişier gol. Calculatorul are o sesiune activă de aproape patru ore. Absolut nici o activitate priun reţea nu are. El nu trimite şi nu primeşte nimic, atunci se dă întrebarea ce calculzează ce informaţie prelucrează dacă ea nu vine de nicăieri", a spus specialistul IT, Ocyavian Chira.

O minciună şi mai gogonată pe care au crezut-o mii de parteneri ai Kairos este şi preţul de vînzare a unui GB din memoria calculatoarelor lor către inexistenţii clienţii ai companiei britanice, este vorba despre suma de 11,5 dolari.

"Costul unui gigabite de date stocate costă de la 0.066 dolari şi pînă la 0,0053 de dolari pentru un gigabite pe lună", a mai concretizat specialistul.

Adică preţul unui gigabite vîndut de Kairos este mai scump de aproape 200 de ori decît un gigabite spaţiu oferit de o companie cu renume.

Deşi escrocii activau în Moldova din anul 2015, autorităţile s-au autoseizat abia în toamna anului trecut.

"S-a pornit urmărirea penală doar în baza unei informaţii, nu erau persoane prejudiciate", a spus procurorul PCCOCS, Vitalie Roșior.

Culmea este că în această perioadă escrocii îşi continuau activitatea nu doar în ţară dar şi peste hotare, acolo unde existau comunităţi mari de moldoveni. Şi mai grav este că coordonatorii locali ai "Kairos" ademeneau noi clienţi ştiind că în scurt piramida se va prăbuşi, o spune şi acest tînăr care s-a ales cu o pagubă de 3 mii de dolari.

"El ştia foarte bine despre problemele companiei, el ştia că în echipa lui sînt victime care nu pot să-şi retraga banii, dar regula de bază .Cine aduce veşti proaste, negative, este exclus din grup, el deja ştiind că sînt probleme continua să racoleze persoane. Din grupul nostru sînt persoane care au adus cîte cinci membri şi care au investit cîte opt mii de euro. Oamenii legii au reuşit să idetifice primele victime Kairos abia în ianuarie. Este vorba despre 13 părţi vătămate care au investit sume impunătoare în aceasta afacere.

Între timp procurorii au pus sub învinuire 7 coordonatori locali ai "Kairos". Cîţiva dintre ei au reuşit să fugă din ţară. Potrivit jurnaliştilot de la "Moldova, ţară de minune” în ţara noastră au existat cel puţin cinci rechini care se aflau în vîrful piramidei locale. Majoritatea dintrei au fost contactaţi de noi, însă nimeni nu ne-a răspuns. Pe data de 9 decembrie 2016 la Registrul oficial al companiilor din Marea Britanie a fost depusă o solicitare cu privire la radierea Kairos Tehnologies care a fost fondată de britanicul cu rădăcini ucrainene, Artyom Grebeniuc.

Victimile piramidei financiare "KAIROS"sînt rugate să se prezinte la sediul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate.

Adresa: mun. Chișinău, bd. Ștefan Cel Mare 73. Tel: 0.22.275195



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?