Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Miniștrii de externe ai UE discută situația din Coreea de Nord și din Libia

17 iul. 2017,, 12:00   Externe
1559 0

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc luni pentru a discuta despre situația din Coreea de Nord după lansarea unei rachete balistice potențial intercontinentală, dar și despre chestiuni de securitate și imigrație în Libia, informează EFE.

La prînzul de lucru vor participa și înaltul comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, și directorul general al Organizației Internaționale pentru Migrație, William Lacy Swing, pentru a discuta despre imigrația ilegală către Europa via Marea Mediterană.

Cu toate că subiectul nu apare pe ordinea de zi, înalta reprezentată pentru politică externă a UE, Federica Mogherini, se va referi în discursul său la "deteriorarea situației" din Venezuela, unde continuă confruntările între susținătorii și detractorii guvernului președintelui Nicolas Maduro.

Șefii diplomațiilor europene urmează să adopte un set de concluzii pe tema situației din Coreea de Nord după "recenta escaladare a acțiunilor provocatoare la adresa vecinilor săi și ai comunității internaționale", a explicat un înalt funcționar european sub rezerva anonimatului. Dezbaterile se vor concentra pe modalitățile de colaborare cu partenerii din regiune pentru a reduce tensiunea, a menține regimul internațional de neproliferare și a îmbunătăți situația drepturilor omului.

Pe de altă parte, miniștrii vor dezbate situația politică și de securitate din Libia și vor discuta despre activitățile de combatere a imigrației ilegale dinspre această țară către Europa, prin Marea Mediterană. Șefii diplomației europene iau în calcul introducerea de restricții la exporturile către Libia a produselor susceptibile să fie utilizate pentru traficul ilegal de persoane, în principal bărci pneumatice și motoare de bărci.


În fine, miniștrii de externe europeni vor face un prim pas în sensul constituirii unei misiuni civile în Irak destinată consilierii autorităților în materie de securitate civilă și națională, o măsură solicitată de Bagdad care ar urma să înceapă în toamnă. Pentru aceasta, șefii diplomațiilor europene vor aproba așa-numitul "concept de gestionare al crizei" pentru această misiune.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?