X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

"SUDZUCKER MOLDOVA" a dat în exploatare un elevator pe bază de "energie verde"

14 iul. 2017,, 18:10   Societate
1896 0

Întreprinderea mixtă moldo-germană "Sudzucker Moldova" a dat în exploatare la Drochia un elevator pe bază de "energie verde". El a fost construit de subdiviziunea agricolă a companiei - "Agro-SZM".

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al companiei, elevatorul este format din două secţiuni. Prima include un utilaj de uscare a cerealelor cu o capacitate de aproximativ 300-400 tone / zi. Sursa de energie a uscătorului este apa fierbinte - produs derivat din activitatea instalaţiei de biogaz produs din borhot de sfeclă şi energie electrică "verde" a companiei "Sudzucker Moldova". Uscătorul de cereale a început să funcţioneze în primăvara anului 2015. Pentru construcţia acestuia, compania a investit peste 12 mil. lei (560 mii euro).

Cea de-a doua secţiune include un utilaj de curăţare a cerealelor, un elevator vertical şi benzi transportatoare, un siloz cu o capacitate totală de 2,5 mii tone de cereale, un buncăr de încărcare a cerealelor (130 tone/oră) şi vagoane (250 de tone sau 4 vagoane pe oră). Elevatorul şi utilajele adiacente vor funcţiona în baza energiei electrice "verzi" generată de centralele de cogenerare a instalaţiei de biogaz de pe teritoriul fabricii de zahăr din Drochia a "Sudzucker Moldova". Investiţiile companiei au constituit în acest segment aproximativ 15 mil. lei (circa 650 mii euro).

Potrivit comunicatului, proiectul de dezvoltare a elevatorului include construirea unui al doilea siloz cu o capacitate de 12,5 mii tone. Acest proces va fi realizat în următorii doi ani. Totodată, planul permite mărirea capacităţii totale de depozitare a 25 mii tone de cereale în elevator - montarea a 4 silozuri ce reprezintă o perspectivă pe termen mediu.

Directorul "Agro-SZM", Victor Hropotinschi, a menţionat că investiţiile pentru elevator vor depăşi 3 mil. euro. Perioada de amortizare va constitui aproximativ 7-8 ani, în dependenţă de cantitatea anuală de cereale prelucrate. Prin elevator vor trece diverse tipuri de cereale - grîu, orz, porumb şi soia, cultivate pe terenurile agricole ale "Agro-SZM". De asemenea, elevatorul va fi utilizat pentru prestarea diferitor servicii, precum asistenţă în domeniul prelucrării şi depozitării produselor agro-partenerilor "Sudzucker Moldova".


INFOTAG precizează: Din compania "Sudzucker Moldova" fac parte fabricile de zahăr din Drochia şi Făleşti, centrul logistic din Alexandreni, precum şi organizaţia financiară "Agrocredit" şi subdiviziunea agricolă "Agro-SZM". Subdiviziunea a fost fondată în anul 2008. Compania-mamă investeşte în dezvoltarea bazei materiale şi tehnologice a întreprinderii circa 0,6-0,8 mil. euro pe an - o rată de aproximativ 100 de euro per hectar de teren agricol. În acest sezon, terenurile agricole arendate de "Agro-SZM" au constituit 10,8 mii hectare, inclusiv 3,6 hectare de sfeclă de zahăr, şi peste 5 mii de hectare - cereale şi boboase. Culturile sînt crescute prin tehnologii de conservare a solului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?