Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Studiu: Locuitorii Moldovei dau dovadă de o activitate civică înaltă

15 iun. 2017,, 17:30   Societate
1911 1

Locuitorii Moldovei dau dovadă de o activitate civică înaltă. Acest fapt rezultă din datele studiului "Conştiinţa cetăţenească în Moldova", prezentat joi, la o conferinţă de presă.

În cadrul studiului a fost desfăşurat un sondaj de opinie, în care cetăţenii au fost întrebaţi dacă sînt gata să protesteze împotriva construcţiei în localitate a unei fabrici ce poluează mediul. Circa 53% au răspuns că sînt gata să participe la organizarea unui protest, 38% sînt gata să participe la protest, 17% sînt gata să susţină material protestul, 11% ar semna o petiţie, 8% ar organiza dezbateri publice, iar 7% sînt gata să semneze un apel către autorităţi. Doar 17% dintre respondenţi ar refuza să participe la protest.

Mai mult de jumătate (61%) dintre respondenţi au declarat că au participat la efectuarea lucrărilor de curăţenie în comun, au participat la adunările locatarilor sau la colectarea semnăturilor.

Aproape tot atîţia respondenţi din Chişinău care au participat la protestul în legătură cu fraudarea banilor publici au spus că au susţinut acţiunile de protest atîta timp cît au fost apolitice. Circa 65% dintre respondenţi consideră că asocierea cetăţenilor în organizaţii obşteşti reprezintă o bună modalitate de luptă pentru drepturile şi interesele lor şi doar jumătate consideră că partidele politice sînt utile pentru aceste scopuri.

Studiul a fost realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice CBS-AXA în cadrul proiectului "Democratizarea, drepturile omului şi dezvoltarea societăţii civile" a Programului ONU pentru Dezvoltare în Moldova.

Sondajul a fost realizat în perioada 30 iulie – 5 august 2016 în 12 regiuni ale ţării, cu excepţia Transnistriei, pe un eşantion de 400 de respondenţi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?