Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Autorităţile vor să îmbunătăţească mediul concurenţial

14 iun. 2017,, 16:30   Economie
1767 0

Autorităţile intenţionează să îmbunătăţească mediul concurenţial pe piaţa Moldovei.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, Comisia parlamentară agricultură şi industrie alimentară a aprobat miercuri Programul naţional în domeniul concurenţei şi al ajutorului de stat pentru anii 2017-2020.

În Program sînt trasate două obiective specifice şi un set de acţiuni ce urmează a fi întreprinse pentru realizarea acestora, rezultatele scontate şi indicatorii de performanţă, precum şi procedura de monitorizare şi evaluare.

Principalele probleme ale mediului concurenţial din Moldova sînt structurate în trei grupuri: reglementări excesive şi bariere de intrare pe piaţă; cultura concurenţială redusă; fenomenele anticoncurenţiale.

Drept indicator de bază a fost luat Sistemul de indicatori de evaluare a reglementării pieţei produselor (RPP). Acest indicator reflectă influenţa diferitor acte normative şi practici existente asupra concurenţei. Astfel, cu cît reglementările sînt mai cuprinzătoare şi implicarea statului în sectoarele economice este mai profundă, cu atît indicatorul RPP în ţara respectivă are o valoare absolută mai mare. Respectiv, o valoare mai mică a indicatorului RPP reflectă o intervenţie mai moderată a statutului în economie şi un nivel mai mare de deschidere a sectoarelor economice către concurenţă. Baremul de evaluare a indicatorului este de la 0 la 6 puncte.

În anul 2016, indicatorul RPP pentru Moldova a constituit 2,48 puncte, ceea ce este aproape de două ori mai mare faţă de nivelul internaţional, de 1,3 puncte. În opinia specialiştilor, aceste date arată că economia Moldovei este influenţată de existenţa reglementărilor nejustificate în unele sectoare economice şi a barierelor anticoncurenţiale, care au un impact negativ asupra activităţii economice.

Autorii programului susţin că în ţările care au avut politici de liberalizare a pieţelor s-a reuşit o creştere mai rapidă a PIB-ului pe cap de locuitor în decada ulterioară. O reducere a indicatorului RPP cu 0,5 puncte generează o rată anuală medie de creştere de 0,3% a PIB-ului pe cap de locuitor.

Programul se axează pe eliminarea unor bariere la venirea întreprinderilor autohtone şi străine pe piaţă. De asemenea, sînt prevăzute noi reguli de achiziţii publice, precum şi 37 de măsuri ce trebuie implementate pentru îmbunătăţirea competitivităţii pieţei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?