Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Vești bune pentru femeile însărcinate

12 iun. 2017,, 13:40   Societate
9593 0

Soţia aflată în întreţinerea soţului asigurat va beneficia de indemnizaţie de maternitate, conform unui proiect de lege aprobat astăzi de Executiv, informează NOI.md.

Documentul prevede acordarea indemnizaţiei de maternitate soţiei aflate în întreţinerea soţului asigurat, dacă la data acordării concediului de maternitate nu este angajată în cîmpul muncii şi nu realizează venit asigurat. Acest fapt va putea fi confirmat prin carnetul de muncă şi prin declaraţia scrisă pe proprie răspundere că nu este persoană asigurată de riscul respectiv.

Proiectul de lege aprobat prevede modificarea şi completarea articolului 16 alin. (5) al Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, care a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. Acesta prevedea că soţia se află în întreţinerea soţului asigurat dacă pe parcursul a 9 luni consecutive, premergătoare lunii acordării concediului de maternitate, nu a fost angajată și asigurată obligatoriu sau dacă şi-a pierdut statutul de asigurat în această perioadă.

Indemnizaţia de maternitate este acordată pentru pierderea capacităţii de muncă. Atît persoana care nu a contribuit la sistemul public de asigurări sociale, cît şi cea care a contribuit parţial şi-au pierdut capacitatea de muncă şi se află de fapt în întreţinerea soţului salariat.

În anul 2017 sînt necesari peste 182 de milioane de lei pentru implementarea proiectului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?