Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Deținuții din Moldova vor avea dreptul la mai multe convorbiri telefonice

10 iun. 2017,, 13:00   Societate
3600 0

Deținuții din penitenciarele din Republica Moldova ar putea să nu fie limitați la o singură convorbire telefonică de maximum 20 de minute pe săptămînă cu soțul sau soția, o rudă sau cu o altă persoană. Un proiect de lege în acest sens vine să excludă această limită de timp, scrie Bani.md.

Totuși, conform proiectului, timpul dedicat convorbirilor cu rudele sau persoanele aflate din libertate nu va fi unul nelimitat, ci stabilit de către administrația penitenciarului în conformitate cu niște reguli puse la punct de Ministerul Justiției.

Astfel, numărul, periodicitatea și durata convorbirilor telefonice care pot fi efectuate sau primite de către condamnat ar putea fi reglementat prin Regulamentul aprobat prin ordinul ministrului Justiţiei şi va depinde de tipul penitenciarului stabilit de către instanţa de judecată şi regimul în care este plasat condamnatul, asigurînd astfel respectarea principiului individualizării executării pedepsei.

Proiectul de modificare şi completare a Statutului executării pedepsei de către condamnaţi este elaborat de către Ministerul Justiției în vederea asigurării drepturilor deţinuţilor.

„Un rol esenţial al serviciului penitenciar este acela de a facilita şi a menţine legătura deţinuţilor cu persoanele apropiate. Pentru atingerea acestui obiectiv, reieşind din practica existentă s-a ajuns la concluzia că se impune o nouă abordare a modului de acordare a întrevederilor de lungă durată şi a convorbirilor telefonice. Potrivit jurisprudenţei constante a Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO), orice detenţie stabilită în conformitate cu articolul 5 al Convenţiei, impune, prin însăşi natura sa, limite asupra vieţii private şi de familie”, se menționează în nota informativă a proiectului.


Inițiativa are drept scop menţinerea legăturii cu lumea exterioară a deţinuţilor, reieşind din statutul lor de persoană privată de libertate în temeiul unei hotărîri hodecătorești şi necesitatea de a asigura viaţa privată conform preferinţelor şi propriilor convingeri.

Prin reglementarea noilor condiţii de acordare a întrevederilor de lungă durată condamnaţilor cu alte persoane decît soţul/soția sau rudele şi a dreptului la convorbiri telefonice, se urmăreşte facilitarea contactului cu lumea exterioară si respectarea vieţii private a persoanelor aflate în detenţie.

Proiectul de lege urmează să ajungă pe masa Guvernului, iar Cabinetul de miniștri va decide dacă va fi aprobat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?